1. HABERLER

  2. PETROL

  3. PETDER 2018’de 22 bin ton atık motor yağı topladı

PETDER 2018’de 22 bin ton atık motor yağı topladı

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) 2018 yılında topladığı atık motor yağı miktarı bir önceki yıla göre yüzde %10,75 artarak 22 bin 146 ton oldu.

PETDER 2018’de 22 bin ton atık motor yağı topladı

Enerji Günlüğü – Petrol Sanayi Derneği (PETDER) 2018 yılında topladığı atık motor yağı miktarı bir önceki yıla göre yüzde %10,75 artarak 22 bin 146 ton oldu.

PETDER’in yayınladığı 2018 Atık Motor Yağlarının Toplanması Projesi Faaliyet Raporu’na göre, tek Yetkili Kuruluş olarak, Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde 2004 yılından beri yürüttüğü “atık motor yağı toplama” çalışmaları kapsamında toplam 239.230 ton atık motor yağı toplayarak lisanslı işletmelerde ham madde olarak kullanılmak üzere teslim etti, enerji olarak ülkemize geri kazandırdı veya bertaraf ettirdi.

PETDER’in geçen yıl topladığı bu atık motor yağları 22 milyar metreküp suyu kirletecek büyüklükte. 102 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık gelen bu miktardaki su, Türkiye’nin tüketilebilir tüm yeraltı ve yerüstü su potansiyelinin %19’una denk geliyor. PETDER ayrıca, 1 Varil 1 Ağaç Projesi ile kamu kurumlarından toplanan her bir varil atık motor yağı için bir fidan dikiyor. Bu çerçevede dernek 91.500 adet fidan dikti.

ATIK MOTOR YAĞI TOPLAMADA ARAÇ SERVİSLERİ İLK SIRADA

2018 yılında en çok araç servisleri, endüstri araç parkları ile inşaat ve madencilik sektöründen toplandı. En fazla atık motor yağı teslim eden iller ise İstanbul, Ankara ve İzmir oldu.

Toplanan atık motor yağlarından 1. kategoride yer alanlar (az kirli yağlar) rafinasyon / rejenerasyon yapan geri kazanım tesislerine, 2. kategoride yer alanlar (kirli yağlar) enerji amaçlı geri kazanım yapan çimento, kireç fabrikalarına ve ihracata, 3. kategoride yer alanlar ise (çok kirli yağlar) imha işlemi yapan İZAYDAŞ firmasına teslim edildi.

ENERJİ VERİMLİLİĞİNE KATKI

PETDER 239.230 ton atık motor yağını, çevre ve insan sağlığına zarar vermeksizin lisanslı işletmelerde enerji veya ham madde olarak geri kazandırarak Türkiye’nin enerji verimliliğine de 950 milyon kWh katkıda bulundu. Bu rakam yaklaşık 410 bin kişilik bir nüfusun bir yıllık elektrik enerjisine eşdeğer bir enerji tasarrufu anlamına geliyor.

Enerji Günlüğü  

 

Önceki ve Sonraki Haberler