1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Petkim bilançoyu düzeltmek için varlıklarını sattı

Petkim bilançoyu düzeltmek için varlıklarını sattı

Petkim, 2025'in ilk dokuz ayında 4.77 milyar TL net zarar açıkladı. Şirket, borçluluğu azaltmak amacıyla Petlim Limancılık'taki hisselerinin tamamını SOCAR Terminal'e sattığını duyurdu. Satıştan 170 milyon dolar borç iyileşmesi bekleniyor.

Petkim bilançoyu düzeltmek için varlıklarını sattı

Enerji Günlüğü- Petkim Petrokimya Holding AŞ (Petkim), 2025 yılının ilk dokuz ayına ilişkin konsolide finansal sonuçlarında 4 milyar 775 milyon 800 bin TL net dönem zararı açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 169 milyon 942 bin TL net zarar kaydetmişti.

Petkim'in 1 Ocak – 30 Eylül 2025 dönemini kapsayan ara dönem faaliyet raporu ve finansal tablolarına göre, şirketin hasılatı geçen yılın aynı dönemine göre 76.1 milyar TL'den 63.7 milyar TL'ye geriledi. Satışların maliyetinin hasılatı aşmasıyla brüt zarar 1.5 milyar TL'ye ulaştı. Şirketin esas faaliyet zararı ise 5.2 milyar TL'den 8.7 milyar TL'ye yükseldi.

NAKİT YARATAN İKİ KRİTİK ADIM

Finansal tablolar, şirketin artan zarara ve borçluluğa karşı attığı adımları da ortaya koydu. Petkim, 30 Haziran 2025 tarihinde bağlı ortaklığı Petlim Limancılık Ticaret AŞ'deki yüzde 93.47 oranındaki hissesinin tamamını SOCAR Aliağa Liman İşletmeciliği AŞ'ye (SOCAR Terminal) sattı.

Rapora göre, bu satış işlemi "temel faaliyet alanı olan petrokimya sektörüne daha fazla kaynak ayırma" ve "net borçluluğun azaltılması" amacıyla gerçekleştirildi. Petlim'in yüzde 100 hissesi için 172 milyon dolar değer belirlenirken, işlemin Petkim'in finansal tablolarında yaklaşık 170 milyon dolarlık net borç iyileşmesi sağlaması bekleniyor. Petkim, 30 Temmuz 2025 itibarıyla Petlim'in JPM kredisindeki garantörlüğünün de kaldırıldığını duyurdu.

Şirket, nakit pozisyonunu güçlendiren ikinci adımı 30 Eylül 2025'te STAR Rafineri AŞ (STAR) ile attı. Petkim, mülkiyetindeki araziler için STAR lehine tesis edilen üst hakkı bedellerinin, güncel değerleme raporuna istinaden peşin olarak tahsil edilmesine karar verdi. Bu işlemden şirketin kasasına tek seferlik 6.1 milyar TL nakit girişi gerçekleşti.

Üretim tarafında ise 2025'in ilk dokuz ayında 1 milyon 737 bin ton brüt üretim gerçekleştirilirken, kapasite kullanım oranı yüzde 60.5'ten yüzde 63.1'e yükseldi.

Ancak bu varlık satışlarına ve nakit hamlelerine rağmen, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Petkim'in notunu düşürdü. Moody's şirketin notunu "Caa1" seviyesine, Fitch Ratings ise "CCC" seviyesine indirdi.

İlgili Haberler