1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol fiyatında eşik beklentisi 60 dolara çıktı

Petrol fiyatında eşik beklentisi 60 dolara çıktı

İran-ABD krizinin olası sonuçlarını DÜNYA Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ile birlikte değerlendiren ünlü ekonomist Ali Ağaoğlu, petrol fiyatlarında eşik beklentisinin 60 dolar düzeyine çıktığını söyledi.

Petrol fiyatında eşik beklentisi  60 dolara çıktı

Enerji Günlüğü - İran ve ABD arasındaki krizinin olası sonuçlarını DÜNYA Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ile birlikte değerlendiren ünlü ekonomist Ali Ağaoğlu, petrol fiyatlarında eşik beklentisinin 60 dolar düzeyine çıktığını söyledi. 

İran-ABD krizinin yansımalarını ve yol açacağı olası gelişmeleri masaya yatıran Ali Ağaoğlu ve Hakan Güldağ, her iki ülkenin krizi sıcak çatışmaya yol açmadan çıkarları için kullanacağını belirtirken, 3’üncü dünya savaşı için şartların oluşmadığını kaydettiler.

YENİ EŞİK 60 DOLAR DÜZEYİNDE
Hakan Güldağ’ın sorularını yanıtlayan Ali Ağaoğlu, krizin sıcak savaş noktasına gelmesini beklemediğini ancak sürtüşmenin piyasalara farkedilir şekilde yansımasının kaçınılmaz olacağını kaydetti. Brent petrol fiyatının 55 dolar olmasını beklediğini anlatan Ağaoğlu, yeni eşiğin 60 dolar olacağını; bunun da Türkiye’ye gelen petrolün ekstra bir maliyetle geleceğini belirtti. 

KURLARA YANSIMADI AMA FARKLI MALİYETLER GETİRECEK
Hakan Güldağ ise petrolün varil fiyatında her 10 dolarlık artışın Türkiye’nin enerji faturasına 4 milyar dolar civarında ek maliyet getirdiğini hatırlattı ve diğer petrol ithal eden ülkelerin para birimleri üzerinde olduğu gibi, Türk Lirası üzerinde de baskının artacağını söyledi. Son günlerde kamu tarafından kur üzerinde kontrol çabası olduğunu kaydeden Ali Ağaoğlu da İran ABD arasındaki krizin kurlara yansımadığını ancak bugün yansımayan etkinin, rezervlerin azalması ve dış ticaret açığının artması olarak yansıdıkça, farklı maliyetlere yol açacağını vurguladı. 

Ali Ağaoğlu, Süleymani suikastı ile varil başına 70 doları aşan Brent petrolün, 65 dolar civarına çekildiğini ve ortalamada 68 dolar seviyesinde seyrettiğini hatırlattı. 

PETROLDEKİ ARTIŞ ENFLASYON BASKISI YAPABİLİR
Hakan Güldağ da bu olayın, enflasyon ve borçlanma tarafında biraz sıkıntı çıkarabileceğini düşündüğünü kaydetti ve Orta Vadeli Program’da bu yıl için Brent petrol fiyatı tahmininin 58 dolar olduğunu hatırlattı ve petrol fiyatlarındaki baskının Türkiye’de enflasyon üzerinde bir baskıya neden olabileceğini söyledi. 

Önceki ve Sonraki Haberler