1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Poyraz: SEPAŞ sanayide enerji maliyetini aşağı çekti

Poyraz: SEPAŞ sanayide enerji maliyetini aşağı çekti

Sepaş Enerji Genel Müdürü Hakan Çağrı Poyraz, Türkiye’de sanayi tüketicisinin elektrik maliyetini ortalama yüzde 4 aşağı çektiklerini söyledi.

Poyraz: SEPAŞ sanayide enerji maliyetini aşağı çekti

Enerji Günlüğü - Sepaş Enerji Genel Müdürü Hakan Çağrı Poyraz, Sakarya, Düzce, Bolu ve Kocaeli başta olmak üzere tüm Türkiye’de sanayi tüketicisinin elektrik maliyetini ortalama yüzde 4 aşağı çektiklerini söyledi.

Elektrik sektöründe yıllık 50 milyon kWh ve üzeri tüketime sahip aboneleri kapsayan ve Nisan 2018’de devreye giren Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT) alt sınırı, 2019 yılı başında 10 milyon kWh seviyesine çekildi. Bu gelişme, geçmişte EPDK’nın belirlediği sabit tarifeden ya da bu tarife üzerinden belli oranda indirimle elektrik tüketen pek çok sanayi kuruluşunu tedirgin etse de gerek elektrik oyuncuları gerekse sanayi aboneleri yeni sisteme ayak uydurmuş durumda.

YENİ DÖNEME YENİ YAKLAŞIM

SKTT Müşteri tabanının genişlemesi, elektrik satıcılarını müşterilerini korumak ve çoğaltmak için yeni arayışlara itti. Bu elektrik satıcılarından biri de Türkiye’nin önde gelen enerji oyuncularından SEPAŞ Enerji. Şirket, büyük ölçekli elektrik abonelerine uygulanan SKTT’nin devreye girmesinden sonra özellikle sanayi abonelerine yönelik yoğun çalışmalarını kesintisiz devam ettiriyor. Sektördeki gelişmeleri ve şirketin çalışmalarını SEPAŞ Enerji Genel Müdürü Hakan Çağrı Poyraz’a sorduk.

Sizce perakende elektrik piyasası nereden geldi nereye gidiyor? 

2009 yılından itibaren piyasanın serbestleşmesiyle şeffaf bir rekabet ortamı oluştu. Enerjinin yeterli, kaliteli, sürekli, ekonomik ve çevreyle uyumlu bir şekilde tüketiciye sunulması adına hâlâ önemli adımlar atılıyor. Perakende elektrik piyasası adına son dönemdeki en önemli gelişme Nisan 2018’de yaşandı. Yıllık 50 milyon kWh üzeri elektrik tüketenler için Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT) yayınlandı. Bu limit 2019 yılında 10 milyon kWh’a düşürüldü. Bu gelişmeyle birlikte elektrik perakende sektöründe serbest piyasanın ana odak noktasını SKTT limitine giren tüketici grubu oluşturmaya başladı.

Bu sürece SEPAŞ nasıl uyum sağladı, ne yaptı?

Biz bu yaklaşıma hazırlıklıydık ve hızla uyum sağladık. Yüksek tüketimli müşterilerimizle, güçlü portföy yönetimi yeteneğimiz ve geçmişten gelen güven sayesinde yolumuza devam ettik. Çok yönlü piyasa kabiliyetimizle akılcı çözümler üretip yeni finansman modelimizi mevcut ve potansiyel müşterilerimizle paylaştık.

Müşterileri ikna edecek ne tür avantajlar sunuyorsunuz?

SEPAŞ’ın görevli tedarik bölgesi Türkiye sanayi tüketiminin yüzde 11’ini temsil ediyor. Akılcı ödeme modelimiz sayesinde Türkiye genelindeki sanayi üretiminin enerji maliyetinin azaltılmasına sağladığımız katkı yüzde 4’tür. Yaptığımız çalışmayla sanayi tesislerine tarifeye göre yüzde 10’dan fazla indirim sağladık. Önümüzdeki dönemde de SKTT limitinin kademeli olarak azalmaya devam etmesi ile ülkemiz elektrik perakende piyasasının serbestleşmesinde önemli yol kat edileceğini öngörüyoruz.

Bu yıl ne kadar elektrik satmayı hedefliyorsunuz?

2018 yılında toplam 13.5 milyar kilovatsaat (kWh) elektrik satışı gerçekleştirdik. 2019 yılını 10.8 milyar kWh ile kapatmayı bekliyoruz. Hacimsel büyüklük yerine değişen piyasa koşullarında yeni çözümler üreterek müşterilerimizi portföyümüzde tutmayı daha önemli görüyoruz ve buna göre hareket ettik. Yani bizim için önemli olan finansal sürdürülebilirliği sağlamak.

Müşteri portföy yapısı nasıl?

Tedarik hizmetimizi Bolu, Düzce, Sakarya ve Kocaeli başta olmak üzere ülkemizin dört bir yanına her geçen gün genişleyen bir portföye ulaştırıyoruz. Kurumsal müşterilerimize portföy yöneticilerimizin sağladığı ek hizmetlerle rekabet gücü sağlarken mesken ve ticarethane müşterilerimize verdiğimiz hizmetin kalitesini arttırmak ve müşteri deneyimini yükseltme gayretiyle çalışıyoruz.

Ne gibi çalışmalar bunlar, birkaç örnek alabilir miyiz?

Müşteri hizmetleri merkezlerimizde işlem sürelerini kısaltmak için bazı çalışmalar yürütüyoruz. Öğlen tatilinde de çalışma uygulamasına geçtik. Online kanallarımızda da işlemleri kolaylaştırıp hızlandırıyoruz. Web sitemizde Abonelik Açma-Sonlandırma, Borç Sorgulama, Fatura İşlemleri, Talep, Öneri, Şikâyet paylaşma ve takip etme hizmetleri veriyoruz. Dileyenler abonelik açma/ kapatma başvurusu, borç sorgulama ve fatura görüntüleme işlemlerini e-Devlet üzerinden de kolayca gerçekleştirebiliyor.

Çalışanlar arasında kadın erkek dengeni gözetiyor musunuz?

Sektörde erkek çalışanlar ağırlıkta. Biz SEPAŞ içinde Fırsat Eşitliği Çalışma Grubu oluşturduk. Buna paralel olarak Kadın Ağı Ekibi oluşturarak, kadın çalışanlarımızla farklı etkinliklerle sık sık bir araya geldik. Fırsat Eşitliği konulu genel katılımlı eğitimler düzenledik. Bölgemizdeki üniversitelerde iş hayatına katılmaya hazırlanan üniversite öğrencilerine yönelik İş Hayatında Fırsat Eşitliği konulu seminerler düzenledik.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler