1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rosatom’un yüzer nükleer santrali devreye alındı

Rosatom’un yüzer nükleer santrali devreye alındı

Rosatom’un yüzer nükleer santrali Akademik Lomonosov, Rusya’nın Uzak Doğu bölgesinde bulunan Pevek, Çukotka’da tam ticari işletime geçti.

Rosatom’un yüzer nükleer santrali devreye alındı

Enerji Günlüğü - Rosatom’un yüzer nükleer santrali Akademik Lomonosov, Rusya’nın Uzak Doğu bölgesinde bulunan Pevek, Çukotka’da tam ticari işletime geçti.

Rus Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom’un 70 MW kapasiteli Yüzer Nükleer Güç Santrali (NGS) Akademik Lomonosov Rusya’nın Çutotka Bölgesi’nin Pevek şehrinde devreye alınarak tam ticari işletime geçti.

SANTRAL ŞİMDİYE KADAR 47,3 MİLYON kWh ELEKTRİK ÜRETTİ

FNPP, 19 Aralık 2019 tarihinde Çukotka’nın Chaun-Bilibino enerji merkezinin yalıtılmış şebekesine elektrik sağlamaya başladı. FNPP, şebekeye bağlandığından bu yana 47,3 milyon kWh’i (Kilowattsaat) aşkın elektrik üretti. Şu anda, Chaun-Bilibino enerji merkezi talebinin yüzde 20’sini karşılıyor. FNPP, Bilibino Nükleer Santrali’nin kapanmasının ardından, Çukotka için temel enerji kaynağı haline gelecek.

DÜNYANIN EN KUZEYİNDEKİ SANTRAL

Rosatom’un elektrik birimi Rosenergoatom’un Direktörü Andrei Petrov konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bugün, yüzer nükleer santral inşaatının başarılı bir şekilde tamamlandığını söyleyebiliriz. Bu yılki temel görevimizi bitirdik. Pevek, Çukotka bölgesinde FNPP’yi tam olarak devreye aldık. Bugün, resmi olarak Rusya’daki 1’inci ve dünyanın en kuzeyindeki nükleer santral oluyor” ifadesini kullandı. 

Dünyanın tek yüzer nükleer santralinin sahil altyapısı bulunuyor ve Akademik Lomonosov her birinin elektrik gücü 35 MW olan iki KLT-40S reaktör donanımlı yüzer güç ünitesini içeriyor. Tesisin uzunluğu 140 metre, genişliği 30 metre, silindir hacmi ise 21.500 ton ve hizmet ömrü 40 yıl olarak belirtiliyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler