1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya Avrupa’nın ikinci büyük LNG tedarikçisi oldu

Rusya Avrupa’nın ikinci büyük LNG tedarikçisi oldu

Rusya bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 22 pay ile Avrupa Birliği'nin ikinci en büyük LNG ithalat kaynağı oldu.

Rusya Avrupa’nın ikinci büyük LNG tedarikçisi oldu

Enerji Günlüğü - Rusya bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 22 pay ile Avrupa Birliği'nin ikinci en büyük LNG ithalat kaynağı oldu.

Avrupa Komisyonu Enerji Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı Avrupa Gaz Piyasaları 2020 ilk çeyrek raporu, Avrupa’nın Rus gazına olan bağımlılığını giderek azalttığı görüşlerini yalanlar nitelikte. Rusya yüzde 22 payla 2020 yılı ilk çeyreğinde Avrupa Birliği’ne LNG ihraç eden ikinci büyük ülke oldu. Ayrıca Rusya, boru hattı ile AB dışı net gaz ithalatının da % 40'ını karşıladı. Bu dönemde Rus boru hattı gazının AB'ye en önemli tedarik rotası da Kuzey Akım oldu.

AB LNG İTHALATI YÜZDE 26 ARTTI

Rapora göre AB’nin ilk çeyrekte doğalgaz ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 7 oranında düşerek 81 milyar metreküp oldu. Avrupa’nın gaz ithalatının yüzde 28’ini LNG oluşturdu. AB LNG ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 26 oranında artarak 25 milyar metreküp oldu. İspanya, Fransa ve Belçika en çok LNG ithal eden Avrupa ülkeleri oldu. 

AB LNG ithalatının yüzde 30’u ABD’den karşılandı. Rusya ise ABD’nin ardından yüzde 22 payla AB’nin ikinci büyük  LNG tedarikçisi oldu. Rusya’yı yüzde 15 payla Katar takip etti. 

Rusya boru hattı arzı AB dışı net gaz ithalatının da % 40'ını karşıladı. Ukrayna’dan gaz ithalatı yüzde 49 düşünce Kuzey Akım boru hattı yüzde 45 pay ile Rus gazının Avrupa’ya taşınmasında en önemli rota haline geldi. 

8 Ocak 2020’de işletmeye açılan TürkAkım’ın payı ise yüzde 4 olarak gerçekleşti. 

AB GAZ ÜRETİMİ VE TÜKETİMİ AZALDI

Rapora göre, yeni tip koronavirüs Covid-19 etkilerinin Mart ayında görülmeye başlaması tüketimi olumsuz etkileyerek enerji fiyatlarında düşüşe neden oldu. AB doğalgaz tüketimi ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azalarak 131 milyar metreküp oldu. AB’nin gaz üretimi ise 2019'un ilk çeyreğine göre % 23 oranında (4.8 milyar metreküp) düşerek 16 milyar metreküp oldu. Bunun yarıya yakınını (7,2 milyar metreküp) Hollanda üretirken onu Romanya, Almanya ve İtalya izledi. 

GAZ FİYATLARI SON 6 YILIN EN DÜŞÜĞÜNE İNDİ

AB doğalgaz faturası ise yüzde 44 oranında düşen fiyatlar ve azalan ithalatın etkisiyle ilk çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 48 oranında düşerek 9.8 milyar euro oldu. Bu ise son altı yılın en düşük faturası olarak dikkat çekti. AB’nin LNG faturası ise artan ithalata rağmen bir önceki yılki 4,8 milyar eurodan 3,3 milyar euroya düştü. 

Ham petrol fiyatları da yılın ilk çeyreğinde yüzde 70’in üzerinde düştü.

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler