1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Polonya’dan Gazprom’a 57 milyon dolar Kuzey Akım 2 cezası

Polonya’dan Gazprom’a 57 milyon dolar Kuzey Akım 2 cezası

Polonya,  Kuzey Akım 2 Boru Hattı Projesi ile ilgili işlemlerinde işbirliği eksikliği nedeniyle Gazprom’a 57 milyon dolar ceza kesti.

Polonya’dan Gazprom’a 57 milyon dolar Kuzey Akım 2 cezası

Enerji Günlüğü - Polonya,  Kuzey Akım 2 Boru Hattı Projesi ile ilgili işlemlerinde işbirliği eksikliği nedeniyle Gazprom’a 57 milyon dolar ceza kesti.

Son dönemde ABD’nin yaptırım tehditlerini yoğunlaştırdığı Rus doğalgazını Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya ve oradan da Avrupa’ya ulaştıracak olan boru hattının kapasitesini iki kat arttıracak olan Kuzey Akım 2 Boru Hattı Projesi için bir karar da Polonya’dan çıktı. Polonya Anti-Tekel Düzenleyici Kurumu (UOKiK) yaptığı açıklamada, Rus kamu doğalgaz şirketi Gazprom’a Kuzey Akım 2 Boru Hattı Projesi ile ilgili işlemlerinde işbirliği eksikliği nedeniyle 213 milyon zloti (57 milyon dolar) para cezası verdiğini bildirdi.

Yapılan açıklamada yılın başında Gazprom’dan istenen alt kuruluşu tarafından Kuzey Akımı-2’nin inşaatını finanse eden şirketlerle akdedilen anlaşmaların kendilerine sunulmadığı belirtildi.

Rusya'nın batısından başlayıp Baltık Denizi'nden geçerek Almanya'nın kuzeyine ulaşması planlanan doğal gaz boru hatlarının inşa edildiği Kuzey Akım 2 projesine ABD ve baypas edilen Doğu Avrupa ülkeleri şiddetle karşı çıkıyor. Bu ülkelerden biri olan Polonya, hattın Rusya’nın Avrupa’da enerji hakimiyetini pekiştireceğini savunuyor. UOKİK Gazprom’un proje ile rekabet koşullarını ihlal ettiğini belirtiyor. 

9.5 milyar euro değerindeki projenin finansmanının yarısı Gazprom tarafından sağlanıyor. Geri kalanı ise proje ortakları Alman Wintershall ve Uniper şirketi, Hollandalı-İngiliz Shell şirketi, Fransız Engine şirketi ve Avusturyalı OMV şirketi tarafından karşılanıyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler