1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ABD Kuzey Akım 2 ve TürkAkım yaptırım muafiyetlerini kaldıracak

ABD Kuzey Akım 2 ve TürkAkım yaptırım muafiyetlerini kaldıracak

ABD, Rus doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak TürkAkım ve Kuzey Akım 2 projelerinde yer alan kişi ve kurumlara uyguladığı yaptırımlarda muafiyetleri kaldırma kararı aldı. 

ABD Kuzey Akım 2 ve TürkAkım yaptırım muafiyetlerini kaldıracak

Enerji Günlüğü - ABD, Rus doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak TürkAkım ve Kuzey Akım 2 projelerinde yer alan kişi ve kurumlara uyguladığı yaptırımlarda muafiyetleri kaldırma kararı aldı. 

ABD yönetimi Rusya'nın doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımasını amaçlayan TürkAkım ve Baltık Denizi'nden Almanya'ya uzanan Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı projelerine yönelik yaptırımları daha da genişletme kararı aldı. "Transatlantik enerji güvenliğini artırmak" amacıyla alınan bu karar kapsamda ABD bu iki projede yer almalarına karşın yaptırıma tabi tutulmayan bazı şirketlere tanınan bu muafiyetin kaldırılacağını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, gelecek hafta İngiltere ve Danimarka'ya yapacağı ziyaretlerdeki temaslarında bu konuyu gündeme getireceğini açıkladı. 

ABD, söz konusu iki boru hattının Avrupa'yı Rus enerjisine bağımlı hale getireceğini ve ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğunu savunuyor. Başkan Donald Trump, Ukrayna ve Polonya'yı dışarıda bırakan Kuzey Akım 2 nedeniyle Almanya'ya sert eleştirilerde bulunmuştu.

KREMLİN’DEN AÇIKLAMA YAPILDI

Konuya ilişkin açıklama yapan Rus yönetimi, yaptırımlar ile ABD’nin Avrupalıları ucuz Rus gazını almamaya zorladığını belirterek, “ABD’nin Rus doğalgaz boru hatlarına yaptırımı adil olmayan bir rekabet adımı. Bu yaptırımlar Avrupalı işletmeler üzerinde baskı yaratmayı hedefliyor” ifadesini kullandı. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler