1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rusya ve Slovakya nükleerde iş birliği yapacak

Rusya ve Slovakya nükleerde iş birliği yapacak

Elektriğinin %55’ini nükleerden karşılayan Slovakya, bu alandaki deneyimlerini daha da geliştirmek için Rusya ile işbirliği yapacak.

Rusya ve Slovakya nükleerde iş birliği yapacak

Enerji Günlüğü - Elektriğinin %55’ini nükleerden karşılayan Slovakya, bu alandaki deneyimlerini daha da geliştirmek için Rusya ile işbirliği yapacak.

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS’yi inşa eden Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom ile Slovak Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanımında iş birliğine ilişkin mutabakat anlaşması imzaladı.

Anlaşma kapsamında, Slovak nükleer enerji santrallerinin kullanımına, modernizasyonuna ve Rus nükleer yakıtının güvenli ve kesintisiz aktarımının sağlanmasına yönelik iş birliği hedefleniyor. Bunun yanı sıra, Slovak Cumhuriyeti’nde nükleer enerji santrallerinin inşası ve işletimden çıkarılması için gelecek vaat eden projelerin hayata geçirilmesi ile Slovak kuruluşlarının ve şirketlerinin nükleer enerji santrali inşaatı projeleri için ekipman ve hizmet tedarikine dahil edilmesine ilişkin iş birliği alanları da anlaşmada yer alıyor. İki ülke ayrıca nükleer sektörü için eğitim programları geliştirmeye ek olarak, deneyim ve en iyi uygulamaları birbirleriyle paylaşma konusunda da mutabakat sağladılar. Taraflar iş birliği geliştirmek amacıyla oluşturulan belirli ortak projeleri belirlemek üzere bir Ortak Koordinasyon Komitesi oluşturacak.

SLOVAKYA ENERJİSİNİN %55’İNİ NÜKLEERDEN KARŞILIYOR

Toplam 1940 MW’lık elektrik kapasitesiyle nükleer üretim Slovak enerji sisteminin temelini oluşturuyor. Bohunice Nükleer Enerji Santrali’nin (1984-1985) iki ünitesi ve Mochovce Nükleer Enerji Santrali’nin (1998-1999) iki ünitesi yıllık yaklaşık 15 milyon kWh’lık elektrik üretiyor. Bu tutar ülkedeki toplam elektrik üretiminin yüzde 55’ine denk geliyor. 

Bu konuya dikkat çeken Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev, “Nükleer enerji elli yıldır Slovakya’nın temel enerji kaynağıdır. Slovakya’nın enerjisinin yüzde 55’inden fazlası VVER reaktörleri tarafından sağlanıyor. Bu anlaşma ile nükleer alandaki karşılıklı ilişkilerimizi güçlendirmeyi, üçüncü dünya ülkelerinde tesis kurma projelerinde ortak hareket etmeyi ve bilgi ve deneyim paylaşımımızı artırmayı hedefliyoruz. İş birliğimiz süresince yetişen birinci sınıf uzman nesiller bilgilerini sonraki nesillere aktarmanın yanı sıra önümüzdeki yıllarda Slovakya’nın enerji güvenliğini de sağladılar” açıklamasında bulundu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler