1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rusya'dan Vietnam’a Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi

Rusya'dan Vietnam’a Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, Vietnam’da Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi kuracak.

Rusya'dan Vietnam’a Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, Vietnam’da Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi kuracak.

Rusya ve Vietnam arasında, Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi inşaatı için hükümetler arası anlaşması imzalandı. Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS’yi inşa eden Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom ile Vietnam Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Vietnam’da Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin kurulması için anlaşma imzaladı.

MERKEZİN İNŞASI İÇİN ATILACAK ADIMLAR TANIMLANDI

Rus ve Vietnamlı uzmanlar tarafından, daha önce ön gereksinimlerin belirlenmesi, en uygun yerin seçilmesi de dâhil olmak üzere çok sayıda çalışma yürütülmüştü. Projenin ön fizibilite çalışmasının 2018 yılı Kasım ayındaki onayı dikkate alındığında, imzalanan anlaşma, Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin Vietnam’da inşası için atılacak sonraki adımları tanımlıyor.

İLK ANLAŞMA 2011 YILINDA İMZALANMIŞTI

Vietnam'da Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin (NBTM) inşası konusundaki Rus-Vietnam hükümetler arası anlaşması Kasım 2011'de imzalandı. 2017 yılının Haziran ayında, Vietnam'daki Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin inşası yapılması üzere bir mutabakat imzalandı. 2017-2019 yılındaki bir dizi istişare sırasında, taraflar, 15 MW'a kadar termal kapasiteye sahip çok amaçlı bir VVR araştırma reaktöründen oluşan NBTM'nin yanı sıra güvenliğin sağlanması için araştırma laboratuvarları ve mühendislik altyapısından oluşan bir yapılandırmayı belirledi. 2018 yılı Eylül ayında, Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri Nguyễn Phu Trọng’un Rusya Federasyonu’na ziyareti çerçevesinde; personel eğitimi ve Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi’ni inşa etme projesi ile ilgili olumlu kamuoyu oluşturma konusunda işbirliğine yönelik iki anlaşma daha imzaladı.

Önceki ve Sonraki Haberler