1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sabancı, AYEDAŞ ve Toroslar`a talip, Hamitabat`ta yok

Sabancı, AYEDAŞ ve Toroslar`a talip, Hamitabat`ta yok

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding (EnerjiSA), AYEDAŞ ve Toroslar Elektrik Dağıtım özelleştirme ihalelerine katılacak. Yeterlilik almasına rağmen, Hamitabat...

Sabancı, AYEDAŞ ve Toroslar`a talip, Hamitabat`ta yok

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding (EnerjiSA), AYEDAŞ ve Toroslar Elektrik Dağıtım özelleştirme ihalelerine katılacak. Yeterlilik almasına rağmen, Hamitabat Elektrik Santrali ihalesine ise teklif vermeyecek. Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, önümüzdeki 10 yılda Türkiye'nin yıllık ortalama elektrik ihtiyacının yüzde 6-7 artmasının beklendiğini bleirterek, bunu karşılayabilmek için yılda 4-5 bin megawatt'lık (MW) yeni kurulu kapasitenin işletmeye alması gerektiğini söyledi. 2015 yılına kadar devreye girmesi beklenen yaklaşık 8-10 MW kapasite ilavesiyle birlikte Türkiye kurulu gücünün 65-67 bin MW düzeyine ulaşabileceği öngörüsünde bulunan Hakman, "2020 yılında Türkiye kurulu gücünün yaklaşık 90.000 MW’a ulaşması gerekiyor" dedi.

2013'TE 1.2 MİLYAR EURO YATIRIM

Hakman, Sabancı Grubu'nun işletmedeki, inşa halindeki ve lisanslanmış 5.3 bin MW'lik bir kurulu güç ile Türkiye elektrik piyasasının en önde gelen oyuncusu olduğunu kaydetti. Hakman'ın verdiği bilgiye göre elektrik üretimine bugüne kadar yaklaşık 2.4 milyar Euro yatırım yapan Enerjisa, bu yıl yaklaşık 1.2 milyar Euro, 2014-2016 döneminde ise 1.7 milyar Euro daha yatırım gerçekleştirecek. Şirket bu yıl içinde toplam kurulu gücü 540 MW olan altı hidrolik santrali işletmeye alarak kurulu gücünü 2375 MW’a çıkaracak. Bunun içinde yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kurulu gücün payı yüzde 45’e ulaşacak. Devreye alacağı yeni santrallerle birlikte Sabancı Grubu yıl sonunda Türkiye elektrik üretiminde yüzde 4, tedarikte yüzde 8 pazar payına sahip olacak.

E.ON'LA DOĞALGAZA DA ASILACAK

Selahattin Hakman, Avusturyalı Verbund'un hisselerini devralarak Enerjisa’daki yeni partnerleri olan Avrupa’nın en büyük elektrik ve doğalgaz şirketlerinden E.ON’la 2020 hedeflerini belirlediklerini anlattı. Buna göre EnerjiSA elektrik üretiminde 2020 yılında 8000 MW kurulu güç ve yüzde 10 pazar payı hedefliyor. Ortadoğu, Kafkaslar ve Balkanlar'da da elektrik sektörüyle ilgili yatırım firsatlarını takip edeceklerini anlatan Hakman, "Yeni ortağımız E.ON'la ithalat ve toptan satış ağırlıklı olmak üzere doğalgazı da yeni bir iş alanı olarak geliştirme konusunda anlaştık" diye konuştu.

AYEDAŞ VE TOROSLAR'A TALİP

Elektrik üretim, dağıtım ve satışında koydukları hedeflere ulaşma doğrultusunda özelleştirme ihalelerine de katılacaklarını anlatan Hakman, önümüzdeki haftalarda yapılacak AYEDAŞ ve Toroslar EDAŞ elektrik dağıtım özelleştirme ihalelerine teklif sunacaklarını ifade etti. Hakman, dağıtımda 6 milyon müşteri sayısına ulaşmayı hedeflediklerini hatırlattı. nerjiSA'nın, üretim özelleştirmeleriyle de ilgilendiğini anlatan Hakman, ancak daha önce sürece dahil oldukları ve ön yeterlilik aldıkları Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santrali özelleştirme ihalesine teklif sunmayacaklarını duyurdu.

KAYIP KAÇAK, YÜZDE 8'İN ALTINA

EnerjiSA'nın Başkent Elektrik Dağıtım AŞ ile yedi ilde 3.5 milyon aboneye hizmet verdiğini hatırlatan Hakman, Ankara dahil 7 ilde geçen yıl ülke toplamının yüzde 9'una karşılık gelen, 13,6 milyar kW-saat elektrik dağıtımı gerçekleştirildiğini kaydetti. Hakman'ın verdiği bilgiye göre EnerjiSA Başkent Bölgesi’nde 2011-2015 döneminde 1.5 milyar TL yatırım planlanıyor. Yapılan teknoloji ve iyileştirme yatırımlarıyla Bölge'deki kayıp kaçak elektrik oranı yüzde 9'un altına çeken Başkent Elektrik'in Yeni hedefi ise bu oranı yüzde 8'in altına düşürmek...

Önceki ve Sonraki Haberler