1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sabancı: Enerjide öngörülebilirliği sağlama çabaları sürmeli

Sabancı: Enerjide öngörülebilirliği sağlama çabaları sürmeli

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, enerjide hem mevcut hem de yeni yatırımlar için öngörülebilirliği sağlayacak çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Sabancı: Enerjide öngörülebilirliği sağlama çabaları sürmeli

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, enerjide hem mevcut hem de yeni yatırımlar için öngörülebilirliği sağlayacak çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini söyledi. 

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada enerji sektörünün stratejik önemine işaret ederek “Sektörümüz için, başta Enerji Bakanlığımız olmak üzere, tüm düzenleyici ve karar alıcı kurumların adımları kritik öneme sahip” dedi. 

YERLİ VE YENİLENEBİLİR KAYNAKLAR

Türkiye elektrik sektöründe 100 milyar doları aşan yatırımlarla kurulu  gücün yaklaşık üç kat arttığına işaret eden Güler Sabancı, “Yenilenebilir enerji alanındaki YEKA modeliyle gerçekleştirilen atılımlar, elektrik üretiminde yerli kaynakların payında sağlanan güçlü artış ve operasyonel mükemmellik ve arz kalitesi kazanımlarının sektörün geleceği için son derece önemli gelişmeler olmuştur” diye konuştu. 

ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK VURGUSU  

Sağlanan ciddi ilerlemelere rağmen enerji sektöründe hâlâ gidilecek ciddi bir yol bulunduğunu anlatan Sabancı şöyle konuştu: 

“Yıllık 300 teravatsaati aşan elektrik tüketiminde, hem arz hem de talep tarafında fiyatlama önem taşıyor. Hem mevcut hem de yeni yatırımlar için öngörülebilirlik ve finansal sürdürülebilirlik üzerinde çalışmaya devam etmeliyiz.” 

ENERJİ VERİMLİLİĞİNE DİKKAT 

Türkiye’nin enerji sektörünü, tüketim de dahil her halkada daha verimli işletmek durumunda olduğunun altını çizen Güler Sabancı, “Bunlarla birlikte, enerji verimliliği ve karbon yoğunluğunun azaltımına katkı sağlayacak teknolojileri desteklemeliyiz. Önümüzdeki dönemde tüm paydaşların, işbirliği içinde bu alanlara odaklanması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

İNSAN KAYNAĞININ ÖNEMİ 

Teknolojinin etkisiyle hızla dönüşen bir enerji ekosistemine doğru ilerleyen dünyada, değişmeyen tek unsurun insan olduğunu vurgulayan Sabancı şöyle devam etti: 

“Ülkemizde enerji denildiğinde, 500 binin üzerinde çalışanı, kamu kurumları, özel sektör, STK ve üniversiteleri ile çok geniş bir ekosistemden bahsediyoruz. Dolayısıyla, gelecek için en önemli değerimiz, yetişmiş insan kaynağımızdır. Bu noktada, pek çok alanda olduğu gibi enerjide de, kamu-sanayi-üniversite işbirliklerini çok önemsiyoruz. Bu bakış açısı ile IICEC, üçlü sac ayağı modeli üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Buna başarı üçgeni de diyebiliriz.” 

İNSAN VE TEKNOLOJİNİN ETKİN KULLANIMI

Önümüzdeki dönemde yüksek katma değerli, bilgi ve teknoloji yoğun proje ve işbirliklerine odaklanmayı sürdüreceklerini anlatan Güler Sabancı şunları söyledi:

“Sektörümüzü, enerji kaynaklarımızın yanı sıra insan kaynaklarımızı ve teknolojiyi de daha etkin şekilde kullanarak, daha iyi bir geleceğe taşımalıyız. Stratejik ve operasyonel çalışmalarımızı, yatırımlarımızı ve  politikalarımızı büyük resme ve bu resmi inşa edecek insanlara odaklanan bir anlayışla yürütmek, hepimizin önceliği olmalı.” 

Mehmet KARA - Sabiha KÖTEK / Enerji Günlüğü  - İSTANBUL

Önceki ve Sonraki Haberler