1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Şah Deniz-2 Sahası’nda üretim artacak

Şah Deniz-2 Sahası’nda üretim artacak

Azerbaycan’ın Şah Deniz-2 Sahası’nın Güneydoğu Kanadı’nda üretime başlandı. Bu üretim ile ortakları arasında TPAO’nun da bulunduğu Şah Deniz sahasındaki gaz üretimi günde 400 milyon m3 artacak.

Şah Deniz-2 Sahası’nda üretim artacak

Enerji Günlüğü - Azerbaycan’ın Şah Deniz-2 Sahası’nın Güneydoğu Kanadı’nda üretime başlandı. Bu üretim ile ortakları arasında TPAO’nun da bulunduğu Şah Deniz sahasındaki gaz üretimi günde 400 milyon m3 artacak.

Hazar Denizi’nde Azerbaycan açıklarında bulunan ve Türkiye Petrolleri A.Ş.’nin yüzde 19 hisseye sahip olduğu Şah Deniz petrol ve doğal gaz sahasında üretim artıyor. Şah Deniz Konsorsiyumu’nca yürütülen Şah Deniz-2 Projesi’nde 2021 yılı için planlanan 540 metre derinliğindeki Güneydoğu Kanadı’ndaki üretime zamanında ve emniyetli biçimde başlandı. Derin su kanadındaki üretim, ilgili tüm açık deniz inşa ve devreye alma işlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından 30 Haziran 2021 tarihinde faaliyete geçti.

Projenin, Güneydoğu Kanadı’nda bulunan yeni üretim kısmı; iki yeni akış hattı, dört kuyu ve dünya standartlarındaki Şah Deniz rezervlerine bağlı bir dizi deniz altı yapılarından oluşuyor. Sahanın, Güneydoğu Kanadı’ndaki gaz akışının 2021’in üçüncü çeyreğinde tam kapasite üretim oranlarına ulaşması bekleniyor.

Bu üretim ile mevcut gaz üretimine günlük toplam 400 milyon metreküp gaz eklenerek iki milyon evin enerji ihtiyacının karşılanması hedefleniyor. Bu miktar, Şah Deniz-2’nin toplam gaz üretiminde günde 2.4 milyar metreküpün üzerinde artış sağlamasına da olanak tanıyacak.

ŞAH DENİZ ÜRETİMİ GÜNDE 90 BİN VARİL PETROL EŞDEĞERİ ARTACAK

Şah Deniz işletmecisi İngiliz petrol şirketi bp’nin Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye Bölge Başkanı Gary Jones yaptığı açıklamada, bu üretimin Şah Deniz’de 2021 yılında ulaşmayı planladıkları en önemli dönüm noktası olduğunu belirtti. Jones, “Üretimin yeni başladığı Şah Deniz-2 Güneydoğu Kanadı’nda; iki dağıtım borusu ve 40 kilometreden fazla akış hattı kullanılarak Şah Deniz saha üretimine günlük yaklaşık olarak 90 bin varil eşdeğerinde petrol miktarı eklenmesini beklediğimizi ifade etmekten memnuniyet duyuyorum. Bu önemli projenin son derece zorlu pandemi koşulları altında yoğun çalışmalar sonucunda teslim edilmesini sağlayan tüm proje ve operasyon ekiplerine teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. 

1999 yılında keşfedilen ve yaklaşık 860 kilometrekarelik dev bir alanı kaplayan Şah Deniz, bugüne kadar 140 milyar metreküpten fazla gaz ve 33 milyon tondan fazla kondensat üretti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler