1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye-Azerbaycan gaz anlaşması yenilendi

Türkiye-Azerbaycan gaz anlaşması yenilendi

2020’de yenilenmesi beklenen 20 yıllık Türkiye-Azerbaycan gaz anlaşması, bir yıl süren pazarlığın ardından, kısa süreli olmak üzere yenilendi. 

Türkiye-Azerbaycan gaz anlaşması yenilendi

Enerji Günlüğü - 2020’de yenilenmesi beklenen 20 yıllık Türkiye-Azerbaycan gaz anlaşması, bir yıl süren pazarlığın ardından, kısa süreli olmak üzere yenilendi. 

Azerbaycan ile Türkiye'nin 2001 yılında dönemin liderleri Haydar Aliyev ile Süleyman Demirel’in imzalarıyla yaptığı anlaşma, normal şartlarda geçen yıl Nisan ayında yenilenecekti. Ancak 20 yıllık gaz ticareti anlaşması, bir imza töreni olmadan yenilendi. 

Anlaşmaya ilişkin hacim ve fiyat bilgisi ile diğer detaylar ise kamuoyu ile paylaşılmadı. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Ağustosa 2021 sonunda, spot gaz ihalelerini gelecek 3 yılı kapsayacak şekilde düzenlemişti. Bu gelişme, ayrıca imza töreni yapılmaması ve Azerbaycan’ın “geçici anlaşmanın onaylandığı” bilgisini epostayla duyurması, iki tarafın da hem ulusal hem küresel piyasada bazı gelişmelere göre vaziyet almayı amaçladığı ve anlaşmanın 2024’e kadar geçerli olacağı yorumlarına neden oldu.

Türkiye anlaşma kapsamında Azerbaycan’dan yılda 6,6 milyar metreküp gaz ithal ediyordu. Anlaşmayla ilgili Türkiye tarafındaki açıklama Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar’dan geldi. Bayraktar Dubai'de düzenlenen Gastech Enerji Konferansı’nda, yine hiçbir detay paylaşmadan; iki taraf arasında anlaşma sağlandığını söyledi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler