1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye ile Azerbaycan enerjide işbirliğini genişletiyor

Türkiye ile Azerbaycan enerjide işbirliğini genişletiyor

Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan Enerji ve Madencilik İşbirliği Anlaşması, 29 Nisan 2021 itibarıyla yürürlük kazandı. 

Türkiye ile Azerbaycan enerjide işbirliğini genişletiyor

Enerji Günlüğü - Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan Enerji ve Madencilik İşbirliği Anlaşması, 29 Nisan 2021 itibarıyla yürürlük kazandı. 

25 Şubat 2020 tarihinde Bakü’de imzalanan ve 20 Şubat 2021’de onaylanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji ve Madencilik Alanlarında İşbirliğine Dair Anlaşma; Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan 4452 Sayılı yürürlük kararıyla ve 29 Nisan 2021 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. 

Anlaşma özellikle yenilenebilir ve temiz enerji ile enerji verimliliği, enerji tasarruflu aydınlatma ekipmanı, yerel ve endüstriyel elektrik ekipmanı ve bireysel çiftlikler için rüzgar ve güneş enerjisi mini jeneratörleri üretimlerinin organizasyonu, hidrokarbon, petrokimya ve elektrik enerjisi olmak üzere enerji ve madencilik alanlarında ikili bilimsel, teknik, teknolojik, hukuki, idari ve ticari işbirliğinin geliştirilmesini teşvik etmeyi amaçlıyor. 

Anlaşma kapsamında iki ülke hidrokarbon kaynaklarının aranması, üretimi, taşınması, işlenmesi, ticarileştirilmesi, dağıtımı ve ticareti; yerbilimi ve rezervuar mühendisliği; petrokimya; doğalgaz depolama tesisleri ve iletim altyapısı; LNG teknolojilerinin inşası ile rafineriler hakkında işbirliği yapacak.

Elektrik alanında da enterkonnekte kapasitenin geliştirilmesi için çalışmalar yapılacak. Piyasa düzenlemesi, iletim şebekeleri ve iletim sistemi operatörlüğü konusunda tecrübe alış verişi de yapılacak. 

Madencilik alanında da teknik eğitim konusunda işbirliği; maden kaynaklarının aranması hakkında işbirliği ve madencilik teknolojilerinin ortaklaşa geliştirilmesi için çalışmalar yapılacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler