1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Spot boru gazı ithalatında yeni dönem

Spot boru gazı ithalatında yeni dönem

EPDK, spot boru gazı ithalatı için yıllık olarak aldığı kapasite başvurularını bu yılın ardından ardışık 3 gaz yılı için alacak. İlk uygulama Azerbaycan gazı için gerçekleştirilecek.

Spot boru gazı ithalatında yeni dönem

Enerji Günlüğü - EPDK, spot boru gazı ithalatı için yıllık olarak aldığı kapasite başvurularını bu yılın ardından ardışık 3 gaz yılı için alacak. İlk uygulama Azerbaycan gazı için gerçekleştirilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, spot boru gazı ithalatı için artık sadece bir yıllık değil, “3 ardışık takvim yılı için” kapasite başvurusu alma kararı aldı. Önceki yıllarda her gaz yılı öncesinde ithalat giriş noktalarında sadece ilgili gaz yılı için ve sadece bir yıllık talep çağrıları yapılıyordu.

TALEPLER 6 EYLÜL’DE TOPLANACAK

Bu kapsamda EPDK, spot boru gazı ithalatına konu edilecek olan 2022, 2023 ve 2024 Gaz Yılları yıllık kapasite ürünlerinin dağıtılması amacıyla 06 Eylül 2021 tarihinde elektronik platform üzerinden düzenlenecek olan Talep Toplama ve/veya Yarışmaya ilişkin hususları içeren Talep Çağrısı metni yayınladı. Kuruma yapılacak başvurular 27 Ağustos 2021 tarihine kadar alınacak.

Çağrı metnine göre, ilk aşamada Azerbaycan’dan ülkemize doğal gaz ithalatı yapılan giriş noktaları olan TANAP Trakya, TANAP Seyitgazi ve Türkgözü giriş noktalarında 2022, 2023, 2024 gaz yılları için yıllık spot boru gazı ithalatı kapasite ilanları birlikte alınacak. Bu üç giriş noktası için spot boru gazı ithalat kapasitesinin %70’i yıllık ürüne; %20’si çeyreklik ürüne ve %10’u aylık ürüne ayrılacak. 

Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler