Enerji Günlüğü - Londra merkezli enerji şirketi Shell, Alman ev tipi batarya ve enerji depolama şirketi Sonnen Group’u Malta merkezli aile ofisi ve varlık yöneticisi Tiven’a sattığını doğruladı. Shell, yedi yıllık sahipliğin ardından yaptığı bu satışı portföyü sadeleştirme ve daha yüksek getiri beklediği alanlara odaklanma gerekçesiyle gerçekleştirdi.
SHELL ZARAR ETTİ İDDİASI
Şirketin yenilenebilir ve dağıtık enerji varlıklarını küçültme stratejisinin parçası olan satış, Ağustos 2026 başında tamamlandı. Satışın resmi bedeli ise açıklanmazken, kaynaklar bedelin düşük üç haneli milyon euro seviyesinde olduğunu belirtiyor. Bu da Shell için yüzlerce milyon euroluk zarar anlamına geliyor.
Shell, Sonnen’i 2019 yılında yaklaşık 500 milyon euroya satın almıştı. 2023’te satış sürecini başlattığında değer beklentisi 1,35-1,8 milyar euro aralığındaydı. 2024’te şirketin cirosu 78 milyon euroya geriledi, zarar ise yaklaşık 106 milyon euro oldu. Shell’in Sonnen’e toplam yatırımı 1 milyar euroya yaklaşmıştı.




