1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sırbistan ve Macaristan elektrik borsaları birleşiyor

Sırbistan ve Macaristan elektrik borsaları birleşiyor

Sırbistan ve Macaristan 'ın enerji borsalarının birleşme işlemlerinin yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Sırbistan ve Macaristan elektrik borsaları birleşiyor

Enerji Günlüğü - Sırbistan ve Macaristan 'ın enerji borsalarının birleşme işlemlerinin yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Sırbistan enerji bakanı Aleksandar Antiç, Sırbistan ve Macaristan 'ın güçlü bir bölgesel oyuncu yaratmak amacıyla başlattıkları enerji borsalarını birleştirme işlemlerinin yıl sonuna kadar tamamlanmasının beklendiğini açıkladı. Birleşmenin, Orta ve Güneydoğu Avrupa ülkelerinin elektrik pazarlarına tek noktadan erişim sağlayacağını kaydeden Antic, birleşme ile ayrıca iki operatörün karlılığı ve verimliliğinin artmasının yanı sıra, gün öncesi piyasasının likiditesinin de arttırılacağını ifade etti.

Şubat 2018’de, Belgrad merkezli Güney Doğu Avrupa Enerji Borsası (SEEPEX), Orta ve Güneydoğu Avrupa’daki spot elektrik şirketlerini birleştirmek ve bölgeler arası enerji alışverişi için Macar Enerji Borsası (HUPX) ile bir mutabakat zaptı imzalamıştı. Belge ayrıca Sırbistan 'ın iletim sistemi operatörü Elektromreza Srbije (EMS), Macar özel elektrik iletim Şirketi (MAVIR) ve Avrupa Elektrik Borsası EPEX SPOT tarafından da imzalanmıştı.

Anlaşmaya göre, HUPX ve SEEPEX, Orta ve Güneydoğu Avrupa’da güçlü bir oyuncu oluşturmak için EPEX SPOT’la sürekli bağlantı halinde kalarak spot elektrik işlerini birleştirecek.

Önceki ve Sonraki Haberler