1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Soğutma kabinlerinde asgari verimlilik değeri

Soğutma kabinlerinde asgari verimlilik değeri

Endüstriyel soğutmalı depolama kabinlerine çevreye duyarlı tasarım şartı getirildi ve verimlilik değeri sınırları belirlendi.

Soğutma kabinlerinde asgari verimlilik değeri

Enerji Günlüğü - Endüstriyel soğutmalı depolama kabinlerine çevreye duyarlı tasarım şartı getirildi ve verimlilik değeri sınırları belirlendi.

Endüstriyel Tip Soğutmalı Depolama Kabinleri, Hızlı Soğutma Kabinleri, Yoğuşturma Üniteleri ve Proses Çillerleri ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gerekliliklerine Dair Tebliğ, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, 5 Eylül 2021’de yürürlüğe girmek üzere, yayımlandı. 

Tebliğ, endüstriyel tip soğutmalı depolama kabinlerinin, hızlı soğutma kabinlerinin, yoğuşturma ünitelerinin ve proses çillerlerinin piyasaya arz edilmesi ve/veya hizmete sunulmasıyla ilgili çevreye duyarlı tasarım gerekliliklerini belirliyor. 

Tebliğe göre endüstriyel soğutmalı depolama kabinlerinin enerji veya fiyat bilgilerini içeren herhangi bir reklam ya da teknik promosyon materyalinde enerji verimliliği kriterleri belirlendi.

Buna göre Tebliğ’in yürürlük tarihinden itibaren ağır hizmet kabinleri ve soğutucu-dondurucular hariç olmak üzere, Tebliğ kapsamında yer alan endüstriyel tip soğutmalı depolama kabinlerinin enerji verimliliği endeksinin EEI<95 kriterine uygun olması gerekecek. 

Bu kriter, 01 Temmuz 2023 tarihinden itibaren ise EEI<85 olarak uygulanacak. Yürürliük tarihinden itibaren, ağır hizmet kabinlerinin EEI değeri ise 115’ten düşük olmak zorunda olacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler