1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Statoil, Şah Deniz`den çıktı

Statoil, Şah Deniz`den çıktı

Enerji Günlüğü - Statoil, Şah Deniz'deki % 15 hissesini Malezyalı Petronas’a2,25 milyar dolara sattı.Norveçli petrol şirketi Statoil, Şah Deniz üretim...

Statoil, Şah Deniz`den çıktı

Enerji Günlüğü - Statoil, Şah Deniz'deki % 15 hissesini Malezyalı Petronas’a2,25 milyar dolara sattı.

Norveçli petrol şirketi Statoil, Şah Deniz üretim paylaşım anlaşmasındaki yüzde 15,5 payını, Güney Kafkas Boru Hattı Şirketi'ndeki (SCPC) yüzde 15,5 payını ve Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi'ndeki (AGSC)yüzde 12,5 hissesini Malezyalı petrol ve gaz şirketi Petronas'a toplam 2,25 milyar dolar karşılığında sattığını açıkladı.

Statoil Başkan Yardımcısı Lars Christian Bacher, "Azerbaycan'daki faaliyetlerimize bağlı olmaya devam ediyoruz, bu faaliyetler Statoil'in uluslararası portföyünde önemli bir rol oynamaya devam ediyor" diye konuştu.

Statoil, satışın 2015 yılı başlarında tamamlanmasının beklendiğini ve 2014 Ocak ayından itibaren geçerli olacağını açıkladı.

Statoil bu yılın ikinci çeyreğinde Şah Deniz sahasından günde 38 bin varil petrol üretimi yaptı. Statoil Azerbaycan Çırag ve Güneşli petrol sahaları ile TAP projesinde hala hissedar konumunda.

Fransız enerji şirketi Total da Mayıs ayında Şah Deniz projesindeki % 10 hissesini 1.5 milyar dolara satmıştı.

Petronas dünyanın dört bir yanında en az 22 ülkede petrol arama ve çıkarma çalışmaları yürütüyor. Şirket geçen ay Meksika ve Arjantin ile de petrol çalışmalarını geliştirme anlaşması imzaladı.

Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 11sahasından çıkarılan doğalgazın TAP ile İtalya’ya kadar ulaşması ve Avrupa’nın Rusya’ya bağımlılığının azaltılması öngörülüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler