1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Suudi Arabistan ve Kuveyt tarafsız bölge sorununu çözdü

Suudi Arabistan ve Kuveyt tarafsız bölge sorununu çözdü

Kuveyt ile Suudi Arabistan, petrol ve gaz zengini tarafsız bölgenin paylaşımı konusunda beş yıldır süren sorununun çözümü için bir anlaşma imzaladılar.

Suudi Arabistan ve Kuveyt tarafsız bölge sorununu çözdü

Enerji Günlüğü - Kuveyt ile Suudi Arabistan, petrol ve gaz zengini tarafsız bölgenin paylaşımı konusunda beş yıldır süren sorununun çözümü için bir anlaşma imzaladılar.

Suudi Arabistan ile Kuveyt arasındaki 5 bin 770 kilometre karelik tarafsız bölgede yaşanan sorunlar sona erdi. İki ülke bir anlaşma imzalayarak bölgede yeniden petrol üretiminin önünü açtılar. Tarafsız bölgedeki alanlardan petrol üretimine başlanması ile birlikte Suudi ve Kuveyt petrol üretiminde günlük 500 bin varillik bir artış olabilecek.

DORRA DENİZ SAHASINDA GAZ ÜRETİMİ YAKINDA BAŞLAYACAK
Öte yandan anlaşmanın mimarı Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman, Salı günü imzalanan anlaşmanın hemen ardından yaptığı açıklamada, Dorra açıkdeniz (offshore) gaz sahasında üretime yakında başlayacaklarını söyledi. Prens Abdulaziz ayrıca, Suudi ve Kuveytli şirketlerin büyük miktarda gaz rezervi bulunan sahadaki projeyi tamamlama kabiliyetine sahip olduklarını vurguladı.

Suudi Arabistan ile Kuveyt arasındaki 5 bin 770 kilometre karelik tarafsız bölge, 2 Aralık 1922'de imzalanan ve iki ülke sınırlarının çizildiği el-Akir anlaşması ile belirlenmişti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi iki ülke, çevresel sebepler nedeniyle Ekim 2014'te Hafci'yi, bazı engeller nedeniyle de Mayıs 2015'te Vefra'yı kapatmıştı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler