1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Suudi Arabistan’da saldırı petrol fiyatlarını zıplattı

Suudi Arabistan’da saldırı petrol fiyatlarını zıplattı

Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi "Saudi Aramco"ya ait tesislere silahlı insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlenmesinin ardından petrol fiyatları yüzde 19 yükseldi. 

Suudi Arabistan’da saldırı petrol fiyatlarını zıplattı

Enerji Günlüğü - Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi "Saudi Aramco"ya ait tesislere silahlı insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlenmesinin ardından petrol fiyatları yüzde 19 yükseldi. 

Suudi Arabistan devletine ait petrol ve doğalgaz şirketi Aramco’ya ait Bıkayk ve Hırays tesislerine Yemen’deki İran destekli Husiler tarafından 14 Eylül 2019 Cumartesi sabah saatlerinde 10 silahlı insansız hava araçları ile yapılan saldırılar nedeniyle petrol üretimi geçici olarak durduruldu. Saldırı günlük yaklaşık 2 milyar varil petrol gazı üretiminin durmasına ve etan ve diğer doğalgaz türlerinin tedariğinin yaklaşık yüzde 50 oranında düşmesine neden oldu. Bunun üzerine Brent ham petrol fiyatları yüzde 19 düşerek varil başına 71.95 dolara ulaştı. ABD ham petrol fiyatı da yüzde 15 artarak 63.34 dolar oldu. 

Saldırının ardından tesislerde yangın çıkmıştı. Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon, Husilerin yönetimi ele geçirmesi üzerine Mart 2015’ten beri Yemen’e saldırıyor.

ÜRETİM BUGÜN KISMEN BAŞLAYABİLİR

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, Suudi Arabistan yetkilileri, saldırı sonucu kesintiye uğrayan petrol üretiminin bir kısmını tesis edebileceklerini, ancak tam üretime geçmenin haftalar alabileceğini açıkladı. Yetkililer, saldırıların günlük 5.7 milyon varil üretimi kesintiye uğrattığını, küresel arzın yüzde 5’ine tekabül eden bu oranın da dünya petrol piyasalarını etkileyebileceğini kaydetti. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SALDIRIYI KINADI

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, “Saudi Aramco” tesislerine yönelik saldırıyı kınadı. Dışişlerinden yapılan açıklamada şöyle denildi: "Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi “Saudi Aramco”ya ait iki ayrı tesise insansız hava araçlarıyla düzenlendiği bildirilen saldırıları kınıyoruz. Bu vesileyle bölgede ve Körfez’de güvenlik ve istikrara zarar verecek her türlü provokatif adımdan kaçınılmasının önemini tekrar vurguluyoruz. "

 

Önceki ve Sonraki Haberler