1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Telko Enerji’nin Biogaz Santrali tamamlanıyor

Telko Enerji’nin Biogaz Santrali tamamlanıyor

Enerji Günlüğü- Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde Telko Enerji A.Ş. tarafından kurulacak 'Biogaz Elektrik Üretim Tesisleri'nde çalışmalar son aşamaya...

Telko Enerji’nin Biogaz Santrali tamamlanıyor

Enerji Günlüğü- Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde Telko Enerji A.Ş. tarafından kurulacak 'Biogaz Elektrik Üretim Tesisleri'nde çalışmalar son aşamaya geldi. 

Hammadde girdilerininin '170 ton yumurta tavuğu dışkısı, 50 ton büyükbaş hayvan dışkısı ile mısır silajı' olduğunu söyleyen Telko Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Okan Türkay, tesisin hizmete girmesiyle, yılda 16 milyon kilovat saat elektrik üretileceğini söyledi. 

TESİS 9 MİLYON 750 BİN EURO’YA MALOLACAK

Türkay grubuna ait bir aile şirketi olan Telko Enerji A.Ş.'nin, Erdek'in Paşalimanı Adası'na kurduğu rüzgar enerji santralinden sonra, Bandırma'nın Edincik Beldesi'nde yapımı devam eden Biogaz Elektrik Üretim Tesisleri, önümüzdeki nisan ayında elektrik üretmeye başlayacak. 48 dönüm araziye kurulan tesisin ham maddesi tavuk ve büyükbaş hayvan dışkıları, mısır silajı. Toplam 9 milyon 750 bin Euro'ya mal olacak tesisin, dünya'da ilk olduğunu söyleyen Telko Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Okan Türkay, 'Hammadde girdilerimiz 170 ton yumurta tavuğu dışkısı, 50 ton büyükbaş hayvan dışkısı ile mısır silajı. Saatte 2.12 MW, yılda ise 16 milyon kilovat saat elektrik üretecek tesisin kapalı devre fermente sistemli olması nedeniyle, çevreye her hangi bir atık bırakmayacak. Ayrıca atıkları ise enerjiye çevirip çevre kirliliğini önleyecek' dedi. 

“TESİS SAYESİNDE TAVUK DIŞKISI DOĞAYI DA KİRLETMİYOR”

Edincik ve çevresinde, Bandırma Yumurtacılar Biriliği'ne bağlı toplam 2 milyon 500 bin yumurta tavuğu bulunduğunu belirten Türkay, böylece bu hayvanların dışkısının artık doğayı kirletmeyeceğini, dereler aracılığı ile Manyas gölüne gitmeyeceğini, çevreye ise pis koku yaymayacağını açıkladı. Toplam 10 kişinin çalışacağı tesisin, hammmadesi olan dışkıyı Bandırma Yumurta Üreticileri Birliği'nden ücretsiz olarak alacaklarını açıklayan Okan Türkay, böylece yaptıkları tesis ile çevre kirliliğini önleyip, ürettikleri enerji ile ülke ekonomisine katkı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler