1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. TSE güneş enerjisi kullanacak

TSE güneş enerjisi kullanacak

Enerji Günlüğü - TSE, Gebze Kalite Kampüsü’nün enerji ihtiyacının yüzde 40’ını Güneş Enerjisi Santrali'nden karşılayacak.Türk Standardları...

TSE güneş enerjisi kullanacak

Enerji Günlüğü - TSE, Gebze Kalite Kampüsü’nün enerji ihtiyacının yüzde 40’ını Güneş Enerjisi Santrali'nden karşılayacak.

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, kamu kurumları arasında bir ilki gerçekleştirerek, Gebze Kalite Kampüsü’nün enerji ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayacak olan lisanssız, şebekeye elektrik veren Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurduklarını bildirdi.

Korkmaz, "Türk Standardları Enstitüsü, Gebze’deki Kalite Kampüsü’nde 1 MegaWatt’lık Güneş Enerjisi Santrali kurdu. TEDAŞ’ın kabul aşamasında olan santral yılda 1milyon 280 bin Wh elektrik üretecek. Kalite Kampüsü’nün yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ını karşılaması öngörülen santral SEDAŞ dağıtım şirketinin alanı içerisindeki en yüksek kapasiteli, lisanssız, şebekeye elektrik veren ilk ve tek güneş enerjisi santralidir. 18 dönümlük bir alana kurulan santralde, her biri 250 Wp gücünde 4 bin Multikristal PV Modül ve 31 Inverter kullanılmıştır. TSE, yenilenebilir enerji alanında ilk olarak 2011 yılında İstanbul Tuzla Kampüsümüzde deneysel çalışmalar için kurulan toplam 8 kilowattlık Hibrit (rüzgar ve güneş) yenilenebilir enerji santrali ile pilot uygulama başlatmış, santralin kurulduğu bölgeye ait rüzgar, güneş, meteorolojik veriler toplanarak ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılmış, rüzgar türbinleri ve fotovoltaik modül deney laboratuvarları için gerekli ön çalışmalar yapılmış, sistemin zayıf ve güçlü yönleri tespit edilerek kurulması planlanan deney laboratuvarları için yol haritası çıkarılmıştır. Böylece yenilenebilir enerji alanında ilk olarak 2014 yılında Ankara Ostim’de Güneş Enerjisi (Solar) Laboratuvarımız hizmete alınmıştır. Deney sistemi hibrit güneş panellerini de test edecek şekilde tasarlanmıştır" ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler