1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türk Telekom enerji altyapısını dijitalleştirecek

Türk Telekom enerji altyapısını dijitalleştirecek

Türk Telekom CEO’su Paul Doany, Eltemtek’e ortak olan şirkteti Türkiye’nin enerji altyapısını dijitalleştirecek kilit oyunculardan biri haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Türk Telekom enerji altyapısını dijitalleştirecek

Enerji Günlüğü - Türk Telekom CEO’su Paul Doany, Eltemtek’e ortak olan şirkteti Türkiye’nin enerji altyapısını dijitalleştirecek kilit oyunculardan biri haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Türk Telekom, 2019 yılının ilk altı ayına ait finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Buna göre şirket 2008’deki halka arzdan bu yana, yani son 11 yılın en iyi ilk yarı büyüme ve FAVÖK değerlerine ulaştı.

11 YILIN REKOR GELİR ARTIŞI

Altı ayda yüzde 15,8 büyüme ile 11,2 milyar TL gelir elde eden şirket böylelikle aynı şekilde 2008’deki halka arzdan bu yana en yüksek ilk altı aylık gelir artışına imza attı. Türk Telekom’un faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı da (FAVÖK) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artarak 5,3 milyar TL oldu. Geçen yıla göre 6,9 puanlık iyileşme sağlanan FAVÖK marjı ise yine en yüksek ilk yarı değeri olan yüzde 47,8’e ulaştı.

YATIRIM HARCAMALARI ARTTI

Yılın ilk yarısında satış gelirleri ve FAVÖK’te elde edilen rekor büyüme ve FAVÖK kârlılığındaki yüksek artış sonucunda Türk Telekom’un yılın ilk altı ayındaki net kârı da 745 milyon TL’ye ulaştı.

Türk Telekom’un yatırım harcamaları da 2019’un ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 1,6 milyar TL’ye yükseldi.

PAUL DOANY: ORGANİK BÜYÜYORUZ

Türk Telekom CEO’su Paul Doany, 2019 ikinci çeyreğinde yakaladıkları güçlü ivmeyi, yılın ilk altı ayında elde ettikleri rekor büyüme ile taçlandırdıklarını söyledi. FAVÖK ve FAVÖK marjında 2008’deki halka arzdan bu yana en yüksek ilk altı aylık değere ulaştıklarının altını çizen Doany “Doğru strateji, uygulama ve de etkin gider yönetimi sayesinde 2019’un ilk altı ayında 745 milyon TL net kâr elde ettik” dedi.

TÜRK TELEKOM'UN KUR RİSKİ ÜÇTE BİRE DÜŞTÜ

Türk Telekom’un yabancı para riskini de geçen yıla göre önemli ölçüde azalttıklarını ifade eden Paul Doany şunları söyledi:

“Döviz etkisinden korunmak için kullandığımız türev ürünlerin de etkisiyle, 2018’in ilk yarısında 2,4 milyar dolar eşdeğerindeki net açık yabancı para pozisyonumuzu 2019’un ilk altı ayı itibarıyla 794 milyon dolara düşürdük.”

“ÖNGÖRÜLEBİLİR NET KÂR ARTIŞI”

Şirketin genel borçluluk oranının da dünyadaki benzer diğer büyük telekom operatörlerinden daha düşük seviyede seyrettiğini anlatan Doany, “Türk Telekom’un geçen yılın ilk yarısı 1,93 olan borçluluk oranı 30 Haziran 2019 itibarıyla 1,76 puana inmiş durumda. Yabancı para riskinden ve de borçluluktan bu denli hızlı bir şekilde arınmış güçlü bilanço ile tüm paydaşlarımız için daha öngörülebilir bir net kâr akışı sağlayacağız” diye konuştu.

FİBERLEŞME ORANI ABD’DEN İLERİ

Türkiye’yi 5G’ye hazırlayacak fiber altyapıyı geliştirmeyi de ihmal etmediklerini anlatan Paul Doany, fiber hane erişiminin 19.4 milyonu aştığını ifade etti. Türkiye’nin 81 ilindeki fiber altyapısını 289 bin kilometreye çıkardıklarını anlatan Doany şöyle dedi:

“Almanya’nın abone fiberleşme oranı yüzde 3, İngiltere’nin yüzde 2 iken Türkiye’de bu oran yüzde 20’leri aşmış durumda. Fiberin yaygınlaşması için kritik öneme sahip Sahaya-Kadar-Fiber (FTTS) çözümlerimizle mobil operatörlere yüksek kalitede bant genişliği ve düşük gecikmeli hizmet sunacak modeller için sağlam bir zemin oluşturacağız.”

NET ABONE ARTIŞI 1 MİLYON 57 BİN

Türk Telekom yılın ilk yarısında net 1 milyon 57 bin net abone kazanımı sağladı. Böylece şirketin toplam abone sayısı 47 milyona yükseldi. Türk Telekom’un toplam internet abone sayısı 213 bin artış ile 11.1 milyonu aştı. Mobil abone sayısı ise ilk altı ayda 851 bin artışla 22,4 milyona çıktı. 4.5G olarak da bilinen LTE kullanıcılarının toplam mobil aboneler içindeki oranı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41’den yüzde 50’ye yükseldi.

ELTEMTEK’E YÜZDE 11 PAYLA ORTAK

Sektörün ilk kurumsal girişim sermayesi şirketi TT VENTURES ile enerji ekipmanları ve çözümleri alanında faaliyet gösteren Eltemtek’in yüzde 11 hissesini aldıklarını hatırlatan Doany, “Böylece sağlık ve eğitimden sonra üçüncü yatırımımızı enerji dikeyine gerçekleştirmiş olduk. Bu yeni yatırım ile Türk Telekom’u, Türkiye’nin enerji altyapısını dijitalleştirecek kilit oyunculardan biri haline getirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler