1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye enerji verimliliğini yüzde 25 arttırabilir

Türkiye enerji verimliliğini yüzde 25 arttırabilir

Türkiye’nin enerji verimliliğini en az %25  artırma potansiyeline sahip olduğu kaydedildi.

Türkiye enerji verimliliğini yüzde 25 arttırabilir

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin enerji verimliliğini en az %25  artırma potansiyeline sahip olduğu kaydedildi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu tarafından 2010'dan bu yana her yıl sürekli güncellenen “Türkiye Enerji Görünümü” başlıklı çalışmaya göre, enerji verimliliği, Türkiye’nin de en önemli öz enerji kaynağı olma potansiyelini elinde tutuyor. Bu konuda bilimsel verilere ve kaynağından toplanmış istatistiklere dayanan ayrıntılı bir çalışma yapılmamış olmasına rağmen, diğer ülkelerin çeşitli tüketim endeksleri ile yapılan kıyaslamalar, Türkiye’nin enerji verimliliğini en az %25  artırma potansiyeline sahip olduğuna işaret ediyor.

VERİMLİLİK TOPLUM ÇIKARI GÖZETİLDİĞİNDE MÜMKÜN

Düşük karbonlu ve iklime dirençli bir kalkınma modeli Türkiye için zorunluluk olduğunun altı çizilen çalışmada, sadece arz tarafına önem veren enerji politikası terk edilmediği ve enerji arzı ve tüketimi, toplum çıkarları doğrultusunda, gerçekçi  rakamsal hedefler ile verimlilik kazançlarına dayalı olarak  planlanıp uygulanmadığı sürece; bu önemli kaynağı geri kazanmanın mümkün olmadığına da dikkat çekildi.

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE ULAŞIMA ÖZEL ÖNEM VERİLMELİ

Çalışmada ayrıca 2017 yılı verilerine göre Avrupa ülkelerindeki otobüs sayısının %22’sinin Türkiye’de bulunduğu belirtilerek, büyük kısmı ulaşımda kullanılan petrol esaslı akaryakıt tüketimini azaltmak için; enerji verimliliği uygulamalarında ulaşım sektörüne özel önem verilmesi gerektiği kaydediliyor. Bu çerçevede raylı toplu taşımacılığın gerek yolcu, gerekse yük taşımacılığında en büyük payı almasına yönelik politikaların uygulanması gerektiği belirtiliyor.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler