1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye enerjide yeni teknolojilerin test sahası

Türkiye enerjide yeni teknolojilerin test sahası

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, Türkiye enerji sektörünün, yeni teknolojilerin geliştirilip kullanılması konusunda bir test sahası özelliği taşıdığını söyledi.

Türkiye enerjide yeni teknolojilerin test sahası

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, Avrupa’dan farklı bir deneyime sahip olan Türkiye enerji sektörünün, yeni teknolojilerin geliştirilip kullanılması konusunda bir test sahası özelliği taşıdığını söyledi. 

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, Londra’da düzenlenen FT Enerji Dönüşüm Stratejileri Zirvesi’nde yaptığı değerlendirmede, dünyanın daha temiz ve dekarbonize bir gezegen hedeflediğine işaret etti. Son 20 yılda hızlı bir büyüme gösteren gelişmekte olan piyasaların yakın gelecekte daha da kilit bir rol üstlenmelerinin beklendiğini kaydeden Zaimler, Türkiye’nin de uzun yıllar ortalama yüzde 5.5 oranında büyüyen bir pazar olduğunu kaydetti. 

Türkiye’nin Yaş ortalaması 32 olan 82 milyonluk nüfusuyla Avrupa pazarlarının yarısı düzeyinde bir tüketime sahip olduğuna dikkat çeten Zaimler, “Hepimiz Türkiye’de de yenilenebilir enerjinin sürdürülebilir büyümesini görüyoruz. Bu aynı zamanda, katlanarak büyüme şansı da veriyor.”

SIÇRAMALI VE VERİMLİ BÜYÜME FIRSATI

Dünyada teknoloji, finansman ve kamu menfaatleri gibi birbirine bağlı ve aynı zamanda potansiyel olarak çelişen konuların iyi bir şekilde dengelenmesi ihtiyacının giderek arttığını kaydeden Zaimler şöyle devam etti: 

“Bu süreçte müşteriler için ürün ve hizmet geliştirmenin yanı sıra, pazarların gelişimi de kritik öneme sahip. Bugün serbestleşme yolunda, gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye’de çevik bir sisteme, kurumsal değerlere ve girişimcilik kültürüne sahibiz. Gelişmiş pazarlarda 10-15 yıl önce başlanan ve bugün gelecek için tartışılan uygulamalar, politika yapıcılara ve sektördeki tüm paydaşlara yaşadığımız küresel teknolojik geçiş dönemini, ülkemizdeki enerji piyasalarında sıçramalı ve verimli bir büyümeyi yakalama fırsatı olarak kullanma ve pilot olarak uygulama fırsatı veriyor.”

TELEKOMDA YAPTIK ENERJİDE DE YAPARIZ

Türkiye’nin geçmişte telekomünikasyon ve bankacılık sektöründe sıçramalar yaptığını belirten Kıvanç Zaimler, benzeri bir sıçramanın enerji sektöründe de gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Zaimler, “Sektörün işleyişini dönüştürerek teknolojiyi bir sıçrama aracı olarak kullanabiliriz. Biz de Sabancı Holding olarak kendimizi Avrupa’nın en büyük enerji şirketlerinden biri olan ortağımız E.ON ile birlikte Türkiye’nin en büyük oyuncusu olarak konumlandırdık. Konvansiyonel oyunu en verimli şekilde oynarken; geleceği de şekillendirmek adına sürekli Türkiye’nin ihtiyaçlarına ve gerçeklerine göre yeni ürünler ve servisler için çalışıyoruz” diye konuştu. 

AVRUPA’DAN FARKLI DENEYİMLER

Türkiye enerji sektörünün Avrupa’dan farklı deneyimleri bulunduğunu kaydeden Kıvanç Zaimler, enerji şirketlerinin çağrı merkezlerine her yıl 25 milyon çağrı aldıklarının altını çizdi ve “Bunlar çok büyük rakamlar. Bu yüzden, yapay zeka, IoT gibi yöntemleri önce biz kullanıyoruz. Gelecek için çalışıyoruz, yani herkesten önce geleceği düşünmek zorundayız” ifadelerini kullandı.  

YENİ TEKNOLOJİLERİN TEST SAHASI 

Türkiye’nin çok büyük bir güneş enerjisi potansiyeli bulunduğuna da dikkat çeken Kıvanç Zaimler, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Hem üretim hem de dağıtım tarafında birçok yenilik ve birçok teknoloji mevcut. Türkiye’de, enerji sektörünün gelişimini destekleyen farklı öncelikler ve bu öncelikleri destekleyen mekanizmalar var. Türk müşterilerin farklı ihtiyaçları ve öncelikleri var. Bu yüzden benim önerim gelişmekte olan pazarların yeni ortaklıklar kurmak adına mükemmel bir oyun alanı olduğu ve aynı zamanda yeni teknolojilerin bir test alanı olarak kullanılabileceğidir.”

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler