1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Zaimler: Enerjisa'nın borcu da satışı da TL, geceleri rahat uyuyoruz

Zaimler: Enerjisa'nın borcu da satışı da TL, geceleri rahat uyuyoruz

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, elektrik sektöründeki borçlarının da, gelirlerinin de TL cinsinden olduğunu belirterek “Bu bizi geceleri daha rahat uyutan bir iş modeli” dedi.

Zaimler: Enerjisa'nın borcu da satışı da TL, geceleri rahat uyuyoruz

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, elektrik sektöründeki borçlarının da, gelirlerinin de TL cinsinden olduğunu belirterek “Bu bizi geceleri daha rahat uyutan bir iş modeli” dedi. 

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, Londra’da düzenlenen FT Enerji Dönüşüm Stratejileri Zirvesi’nde sektöre ve Türkiye ekonomisine dair değerlendirmelerde bulundu. Londra ziyareti sırasında Enerji Günlüğü’ne açıklamalarda bulunan Zaimler, Sabancı Grubu’nun geçmişte enerjinin gerek üretim ve ticaret gerekse dağıtım ve perakende alanlarındaki tüm değer zincirini kapsayacak şekilde bir numara olmayı vizyonuna yerleştirdiğini söyledi. 

Bu doğrultuda faaliyetlerini devam ettiklerini ve halen Başkent, Toroslar ve İstanbul Anadolu Yakası’nın elektrik dağıtım ve görevli tedarik şirketlerinin Grup bünyesinde yer aldığını belirten Kıvanç Zaimler, buna karşılık, üretim alanında yapmayı planladıkları yatırımları azalttıklarını kaydetti. Zaimler şöyle konuştu: 

“Yol haritasında şartlara göre biraz strateji değiştirdik ama aslında ana hedeflerde pek bir şey değişmedi. Türkiye’nin en büyük oyuncusu olma vizyonuyla gittiğimiz yolda ilerliyoruz. Burada önemli nokta da, üretimde kaynak çeşitliliği açısından Türkiye’nin en dengeli dağılan portföyünü oluşturduk. Bugün Türkiye’nin 90 bin megavatlık kurulu gücü var; bizim de 3700 megavatımız var. Bunları alt kırılımlarına kırdığınızda Türkiye’nin dağılımıyla bizim üretim portföyümüzün çok örtüştüğünü görürüz. Yani dengeyi çok iyi yönettik, yumurtaları tek bir sepete koymadık.”

GECELERİ RAHAT UYUTAN İŞ MODELİ 

Elektrik dağıtım ve perakende satış ayağında çok büyüdüklerini yineleyen Kıvanç Zaimler, “Hissedarlarına temettü veren bir yapımız var. Borçlarımızın neredeyse tamamı kazancımız ile aynı para biriminde, yani TL olduğu için gece bizi daha rahat uyutan, risklerimizi yönettiğimiz bir iş modeli haline geldi. Bugün bütün Euro bazındaki borçlarımızı, YEKDEM’den gelen dolar bazlı ve termik santralden gelen TL bazlı gelirlerle hedge’leyerek örtüştürdük. Bugün borçlarını ödeyebilen bir şirket olarak içinden geçtiğimiz bu zor dönemin sonuna doğru tünelin sonundaki ışığı gördük gerçek anlamıyla” diye konuştu. 

ÜRETİM ŞİRKETİ DE HALKA AÇILACAK 

Enerjisa’nın elektrik dağıtım şirketlerini halka açtıklarını hatırlatan Kıvanç Zaimler, bu alandaki yatırımları eksiksiz yapmaya devam ettiklerini, perakende tarafında, elektrikli araçlar, akıllı evler, sanayiye farklı çözümler ürettiklerini belirtti. Üretim tarafında risk yönetimini öğrenmenin biraz daha uzun sürdüğünü kaydeden Zaimler, “Borçlarımızın azaldığı bir dönemde, ilave yatırımlarla büyüme yapabilme potansiyelimizi gördük. Dolayısıyla, bu şirketimizi de dağıtım ve perakende şirketi gibi piyasaların hazır olduğu gün halka arz etmeyi düşünüyoruz” diye konuştu. 

YEKA RES 2 İHALESİNİ NASIL KAZANDI? 

Bir şirketin halka arz için öncelikle düzenli gelir sağlayıp düzenli temettü ödeyebilir noktada olması gerektiğini ifade eden Kıvanç Zaimler, “Yani hem borcunuzu ödeyeceksiniz hem de cebinizde para kalacak. Tabii bir de yatırımcının ilgisini çeken bir büyüme hikayesi lazım” dedi. Enerjisa’nın üretim şirketi için büyüme hikayesinin de oluşmaya başladığını ifade eden Zaimler şöyle devam etti: 

“Türkiye, biz yenilenebilirde büyüyeceğiz dedi. Yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizmasından (YEKDEM) sonra yenilenebilir kaynak alanı (YEKA) ihaleleri geldi. Güneş ve rüzgârla başladı. YEKA’nın da zamanlaması çok iyi oldu. Yeni yatırımlar yapabileceğimiz bir zamana denk geldi. YEKA ihalelerini almak istememizdeki en büyük motivasyon bu.” 

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler