1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye gaz şebekesine hidrojen ekleme denemelerine başlıyor

Türkiye gaz şebekesine hidrojen ekleme denemelerine başlıyor

Türkiye, doğalgaz şebekesinde hidrojen eklenmesi ile ilgili ilk denemeleri 2021 sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor.

Türkiye gaz şebekesine hidrojen ekleme denemelerine başlıyor

Enerji Günlüğü - Türkiye, doğalgaz şebekesinde hidrojen eklenmesi ile ilgili ilk denemeleri 2021 sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor.

15 Ocak 2020 Çarşamba günü Bakanlık Konferans salonunda “Enerjide Arama: Hidrojen (Türkiye için Stratejiler)” toplantısında, konferans süresince hidrojen ile ilgili değinilen bir çok çalışma alanından birinin Türkiye’nin yerli kaynaklardan üreteceği hidrojen ile çalışmalarına başladığı hidrojenin doğalgaz şebekesine eklenmesi konusu olduğu kaydedildi. Avrupa bölgesi ülkelerinde bu alanda bir çok çalışmanın yürütülmekte olduğuna dikkat çekilerek, benzer çalışmaların Türkiye’de de hızlandırılmasının önemli olduğu kaydedilerek, “İlk denemelerin 2021 sonuna kadar tamamlanması konusunda hedef konulmuştur. Hidrojenin doğal gaz ile karıştırılarak kullanılması en çok ilgi çeken alanlardan biri olmuştur” denildi. 

YENİLENEBİLİRİN DENGELENMESİ VE KÖMÜRDEN HİDROJEN ÜRETİMİ

Konferansta yenilenebilirlerin dengelenmesinden, elektrik sisteminin esneklik kapasitesinin geliştirilmesine kadar bir çok noktada hidrojenin uygun çözüm olduğu, fakat maliyet noktasında başarılması gereken daha çok çalışmanın olduğu konuşuldu. Ayrıca, Türkiye’nin kömür kaynaklarının hidrojen üretiminde kullanılması ve bunun daha sonra ısınma ve elektrik sektörlerine destek vermesinin sağlanmasının olası olduğu belirtilerek, bu konuda çalışmaların ilerletilmesi önerildi. 

ULAŞTIRMA SEKTÖRÜNDE HİDROJENİN KULLANILMASI

Ulaştırma sektöründe hidrojenin kullanılması konusunda ise Enerji Bakanlığı ve Tübitak’ın bir çok çalışması bulunduğu ifade edilerek, bu alandaki temel iki kısıtın hidrojenin güvenilir ve uzun süreli depolanması ile yakıt pili teknolojisi olduğu belirtildi. Bu iki teknolojinin de yerli üretilmesinin, oluşturulması planlanan yol haritasındaki en önemli noktalardan biri olduğu kaydedildi.

Yine, Hidrojen tutucu olarak Bor’un kullanılmasının Türkiye için de önemli olduğu konuşuldu. Yerli kaynaklar üzerine bir hidrojen ekonomisi inşa etmenin gerekliliği üzerinde duruldu. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler