1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. TÜSİAD’dan sürdürülebilir enerji yatırımı için 4 öneri

TÜSİAD’dan sürdürülebilir enerji yatırımı için 4 öneri

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, enerji sektöründeki mevcut yatırımların sürdürülebilirliği için öngörülebilirlik, rekabetçilik ve hızlı yenilenebilir enerji yatırımlarının şart olduğunu söyledi.

TÜSİAD’dan sürdürülebilir enerji yatırımı için 4 öneri

Enerji Günlüğü - TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, enerji sektöründeki mevcut yatırımların sürdürülebilirliği için öngörülebilirlik önündeki engellerin kaldırılması, öngörülebilirliğin arttırılması, rekabetçilik ve hızlı yenilenebilir enerji yatırımları önerdi. 

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, bu yıl 10’uncu kez IICEC Enerji Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yeni politika odağını verimli büyümeye çevirmesi gerektiğine vurgu yaparak, enerji sektöründeki mevcut yatırımların sürdürülebilirliği ve yeni yatırımcılara güvenilir bir yatırım ortamı sunmak için dört ana odak noktasını önerdi. 

Kaslowski, “Sektördeki mevcut yatırımların sürdürülebilirliği için, 4 ana noktayı önermek isteriz. Elektrik piyasası kanunu ve 11. Kalkınma Planı hedeflerine uygun olarak öngörülebilirliği engelleyen faktörleri hızla ortadan kaldırmalıyız. Piyasalarda rekabetin önünü açacak ve tüketicilere fayda sağlayacak uygulamaların önünü daha da açmalıyız. Yenilenebilir enerji dönüşümünü sağlayacak mekanizmaları daha hızlı hayata geçirmeliyiz. Sektörde öngörülebilirliği artırmalıyız” dedi. 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE TEPKİSİZ KALMANIN MALİYETİ ÇOK YÜKSEK

Geçtiğimiz hafta Madrid'de gerçekleşen İklim Değişikliği Konferansı’nın 2020 sonrası değişimler için önemli bir ev sahipliği yaptığına da değinen Kaslowski, “Oxford yılın kelimesini "climate emergency" olarak duyurdu. Bu kelimenin önemi kat be kat geçtiğimiz yıllarda arttı. Bunun artan farkındalıkla birlikte sorunun aciliyetini de vurguluyor yetkililer. İklim değişikliğinin meydana çıkardığı ekonomik kayıp, yıllık 300 milyar dolar olarak öngörülüyor. İklim değişikliği bizim de titizlikle ele almamız gereken bir konu. Bugünden başlayacak bir dönüşümle ancak bunun çözümü mümkün. Tepkisiz kalmanın maliyeti çok yüksek. Öte yandan devletlerin ve finans dünyasının aldığı kararlar somut çözümleri hızlandırıyor. Avrupa Parlamentosu, İklim Değişikliği Konferansı öncesinde iklim acil durumu ilan etti. Avrupa Yatırım Bankası tüm finansman faaliyetlerini Paris Anlaşması'nın hedefleriyle uyumlu hale getireceğini açıkladı. AB gündemindeki European Green Deal uygulaması vergi uygulamalarını, STK'lara eklenecek yükümlülükleri gündeme taşıdı. Bu sebeple bilimsel temeller üzerine inşaa edilen politikalar arası bütüncüllükle uygulanabilir bir haritanın kararlılıkla hayata geçmesi gerektiğini belirtiyoruz” ifadesini kullandı. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İstanbul

Önceki ve Sonraki Haberler