1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Umman Körfezi'nde iki petrol tankerine saldırı

Umman Körfezi'nde iki petrol tankerine saldırı

BAE'den aldıkları petrolü Japonya ve Tayvan'a götürmek için yola çıkan 2 tanker Hürmüz Boğazı önlerinde saldırıya uğradı.

Umman Körfezi'nde iki petrol tankerine saldırı

Enerji Günlüğü - BAE'den aldıkları petrolü Japonya ve Tayvan'a götürmek için yola çıkan 2 tanker Hürmüz Boğazı önlerinde saldırıya uğradı.

Umman Körfezi'nde İran kıyılarına yakın bölgede iki petrol tankeri saldırıya uğradı. Birleşik Krallık Deniz Kuvvetlerine bağlı denizcilik kuruluşu United Kingdom Maritime Trade Operations yaptığı açıklamada olaydan haberdar olduklarını belirterek, Britanya ve ortaklarının hali hazırda olayı soruşturmakta olduklarını kaydetti. 

KATAR ULUSLARARASI SORUŞTURMA İSTEDİ

Katar, Umman Körfezi'nde iki petrol tankerine düzenlenen saldırılar için bir uluslararası soruşturma açılması çağrısı yaptı. Katar Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Körfez'in ve bölgenin güvenlinin sağlanması için bu saldırıların arkasındakilerin bulunması gerektiğini belirtti. Katar ayrıca, tüm tarafları gerilimi tırmandırmaktan uzak durmaya çağırdı. 

BÖLGEDE TANSİYON TEHLİKELİ ŞEKİLDE YÜKSELİYOR

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri'nden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş, Umman Körfezi'nde iki petrol tankerine düzenlenen saldırı sonrasında bölgede tansiyonun tehlikeli şekilde tırmanmakta olduğu uyarısı yaptı. Gargaş, "Umman Körfezi'nde petrol tankerlerine ve Suudi Arabistan'ın Abha havaalanına saldırılar tehlikeli bir durumu ortaya koyuyor ve uluslararası toplumun bölgede güvenliği, istikrarı sağlamak için devreye girmesini gerektiriyor. Kollektif olarak sorumluluğun alınmasına ihtiyaç var" diye konuştu.

İRAN SALDIRI İLE İLİŞKİSİ OLDUĞU İDDİALARINI REDDETTİ

Öte yandan İran,  Suudi Arabistan ve ABD’nin ortaya attığı 2 petrol tankerine saldırı ile ilişkisi olduğu iddialarını reddetti.İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD'nin Tahran'a yönelik suçlamalarına tepki gösterdi ve Hürmüz Boğazı'na yakın seyreden iki petrol tankerine saldırıda İran'ın rolü olduğu iddialarını reddetti. 

Twitter üzerinden açıklama yapan Zarif, ABD'nin İran'ı suçlamak için her fırsatın üzerine atladığını belirtirken, ABD'nin elinde bu yönde herhangi bir kanıt olmadığını da vurguladı. İran'ın BM Daimi Temsilcisi de yaptığı açıklamada, "İran, ABD'nin 13 Haziran'da 2 petrol tankerine ilişkin yaşanan olay konusunda yönelttiği temelsiz suçlamaları reddediyor" diye konuştu ve olayı mümkün olan en güçlü şekilde kınadıklarını ifade etti. 

SUUDİ ARABİSTAN PETROL ARZ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYACAK

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el-Falih, global piyasalara ihtiyaç duydukları petrol arzını sağlama taahhütlerine bağlı olduklarını ve Körfez'de iki petrol tankerine düzenlenen saldırı sonrası her türlü tehdite karşı hazırlık seviyelerini yükselttiklerini bildirdi. Falih, "Suudi Arabistan, limanlarını ve karasularını korumak için gerekli tüm tedbirleri alacak. Uluslararası toplumu da Suudi Arabistan ile birlikte çalışmaya ve global denizcilik rotasının güvenliğinin korunması sorumluluğunu almaya çağırıyoruz" diye konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler