1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yavuz Temmuz başında Kıbrıs'ın doğusunda sondaja başlayacak

Yavuz Temmuz başında Kıbrıs'ın doğusunda sondaja başlayacak

TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Türkiye'nin iikinci sondaj gemisi Yavuz'un, Temmuz ayı başında ilk sondajına Kıbrıs'ın doğusunda başlayacağını söyledi.

Yavuz Temmuz başında Kıbrıs'ın doğusunda sondaja başlayacak

Enerji Günlüğü - TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Türkiye'nin iikinci sondaj gemisi Yavuz'un, Temmuz ayı başında ilk sondajına Kıbrıs'ın doğusunda başlayacağını söyledi. 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Türkiye’nin ikinci sondaj genisi TPAO Yavuz’un, Akdeniz’e yolcu edilmesi için Gebze Dilovası’ndaki Belde Port Limanı’ında düzenlenen tören öncesinde, Yavuz’un kaptan köşkünde gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

SUYUN 1000 METRE ALTINDA, 3 BİN METRE SONDAJ

Yavuz’un yapacağı sondaj çalışmalarının lokasyonu için jeoloji ve jeofizik çalışmalarının dikkate alındığını ifade eden Melih Han Bilgin şöyle dedi:

“Bizim çalışmalarımızı tamamen bilimsel veriler yönlendiriyor. Yaklaşık 5-6 yıl öncesinde başlatılan sismik çalışmaların sonuçlarını bugün alabiliyoruz. Lokasyonun belirlenmesinin ardından Yavuz, temmuz ayının başında sondaja başlayacak. Yaklaşık bin metre su derinliği, üç bin metre sondajla beraber tamamlanacak çalışmaların ardından ikinci lokasyona hareket edeceğiz.”

PERSONELİN YARISI TÜRK 

TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin’in verdiği bilgilere göre Yavuz sondaj gemisinde çalışan personelin yüzde 53’ü Türk. Maksimum 200 kişinin çalışabileceği gemide şu anda 150 personel bulunuyor. Sondaj sırasında bu rakam 180'e çıkacak. 

Genel Müdür Melih Han Bilgin, TPAO’ya ait Yavuz ve Fatih sondaj gemilerinin aynı konseptte olduğuna dikkati çekerek “Yavuz, Kıbrıs'ın doğusunda, Fatih ise batısında çalışmalarını sürdürecek. Yavuz sondaj gemisi zaten Fatih’in ikizi. İki geminin aynı konseptte olması operasyon, işletme ve idamesinde de kolaylıklar sağlıyor” diye konuştu. 

TPAO’nun her iki gemi için beş yıllık uzun vadeli planları bulunduğunu vurgulayan Genel Müdür Bilgin, “Bu iki gemi hem Doğu Akdeniz’de ve Karadeniz’de, hem de Marmara’da Türkiye’de açık deniz petrol aramacılığına hizmet etmek amacıyla kurumumuz envanterine alındı. Dolayısıyla önümüzde beş yıllık iş planlarımızı icra ediyoruz” dedi. 

RUMLAR’IN YAPTIKLARIYLA İLGİLENMİYORUZ 

Melih Han Bilgin, TPAO’nun gerek Türkiye tarafından verilmiş gerekse Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nden devralınmış lisans alanlarında çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlattı. TPAO Genel Müdürü Bilgin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Fatih gemisinde çalışanları tutuklama kararına ilişkin bir soru üzerine de şunları söyledi: 

“Bize ulaşmış herhangi bir bilgi yok. Bununla ilgili devletimizin ilgili makamları gerekli önlemleri alıyor. Biz başka bir konuyla ilgilenmeden görevimizi yerine getiriyoruz. Dolayısıyla kamuoyu rahat olsun. Hiçbir şeyden etkilenmeden bu görevi yerine getireceğiz.” 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / GEBZE  

Önceki ve Sonraki Haberler