1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. YEKA başvurularında bütün evraklar için düzeltme hakkı

YEKA başvurularında bütün evraklar için düzeltme hakkı

Enerji Bakanlığı YEKA önlisans ve lisans başvurularında, sunulan bütün evraklar için düzeltme hakkını da içeren bir dizi değişiklik yaptı. 

YEKA başvurularında bütün evraklar için düzeltme hakkı

Enerji günlüğü - Enerji Bakanlığı YEKA önlisans ve lisans başvurularında, sunulan bütün evraklar için düzeltme hakkını da içeren bir dizi değişiklik yaptı. 

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Değişikliğe göre YEKA amaçlı bağlantı kapasite tahsisi yarışmasını kazanan ve YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi imzalayan tüzel kişiler, bağlantı bölgeleri içerisinde kalacak şekilde ve bağlantı kapasitesinin tamamına göre ilgili mevzuatı kapsamında belirleyecekleri Aday YEKA’ları, Şartnamede belirtilen süre içerisinde, talep edilen bilgi ve belgelerle birlikte Genel Müdürlüğe önerecekler. Daha önce öneri işleminin 90 günlük süre içinde yapılması gerekiyordu. 

BAŞVURULAR 30+30 GÜNDE İNCELENECEK
Başvuruların incelenmesiyle ilgili bir değişiklik de Komisyon’un detay evrak incelemesiyle ilgili sürede gerçekleşti. Daha önce 20 günde tamamlanması gereken bu işlem için Komisyon’a 30 günlük süre tanındı. Komisyon ayrıca işlemler tamamlanamadığında ilave 30 günlük süre kullanabilecek. Ayrıca Komisyon’un belirleyeceği yarışma yeri, tarihi ve saatiyle ilgili tebligatlar, yarışma tarihinden en az 3 gün önce Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’ne ait internet sitesinde yayınlanacak ve ilgililere yazışma yöntemlerinden biriyle bildirilecek. Bu süre daha önce 5 gün olarak belirtilmişti. 

BÜTÜN BAŞVURU EVRAKI İÇİN DÜZELTME HAKKI
Yeni düzenlemeye göre Komisyon, detay evrak incelemesi sürecinde ihtiyaç görmesi halinde; başvuru sahiplerinden eksik, hatalı, içeriği anlaşılamayan bütün başvuru evrakları için bir defaya mahsus düzeltme ve Şartname kapsamında sunulan bilgi ve belgelere ilişkin detaylı açıklama isteyebilecek. Daha önce Yönetmeliğin 9. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen Başvuru Dilekçesi, Şartname alındı makbuzu, Teminat Mektubu, Mali Teklif zarfı ve onaylı Şartnamenin, teslim sırasında eksiksiz ve hatasız olması gerekiyor; düzeltme hakkı kapsamına alınmıyordu. Düzeltme işleminin de Komisyon’un evrak inceleme süresi dolana kadar tamamlanması gerekecek. Daha önce bu konuda 7 günlük süre tanınıyordu. 

Değişiklik, yarışmada ekonomik açıdan en avantajlı ilk üç teklif haricindeki diğer tekliflere ait teminat mektuplarının, yarışma gününü müteakip en geç 30 gün içerisinde iade edileceğini de hükme bağlıyor. Bu süre daha önce 3 gün olarak belirtiliyordu. 

TEMİNATLARIN İRAT KAYDEDİLMESİ FORMÜLE BAĞLANDI
Önlisans süreciyle ilgili olarak, süresi içerisinde önlisans başvurusu yapılmaması durumunda, önlisans başvurusu yapılmayan YEKA’lara ait kurulu gücün, tahsis edilen toplam YEKA kapasitesine bölünmesiyle elde edilen değerin güncel teminat mektubu tutarıyla çarpılması sonucunda hesaplanan cezai tutar, Bakanlık tarafından verilecek 15 günlük süre içerisinde ödenmezse, bu miktar kadar teminat mektubu irat kaydedilecek ve söz konusu YEKA ile ilgili YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi kapsamında tanınan bağlantı kapasitesi dahil tüm haklar kendiliğinden sona erecek. Değişiklikten önce teminatın tamamı irat kaydediliyordu. 

Aynı değişiklik maddesi uyarınca, süresi içinde yapılan önlisans başvurusunda belirtilen kurulu gücün, YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi kapsamında tahsis edilen kapasitenin yüzde yetmişinden daha az olmamak kaydıyla Şartnamede belirlenen asgari orandan daha az olması durumunda, Bakanlık tarafından YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi feshedilecek ve teminat da irat olarak kaydedilecek.

EPDK’nın değerlendirmesi sonucunda eksiklik tespit edilir ve tanınan 3 aylık sürede eksiklikler tamamlanmazsa, eksikliklerin giderilmediği YEKA’lara ait kurulu gücün, tahsis edilen toplam YEKA kapasitesine bölünmesiyle elde edilen değerin güncel teminat mektubu tutarıyla çarpılması sonucunda hesaplanan cezai tutar, Bakanlık tarafından verilecek 15 günlük süre içerisinde ödenmezse bu miktar kadar teminat mektubu irat kaydedilecek ve söz konusu YEKA ile ilgili YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi kapsamında tanınan bağlantı kapasitesi dâhil tüm haklar kendiliğinden sona erecek.

Aynı madde uyarınca üç aylık düzeltme süresi sonunda önlisans başvurusuyla ilgili eksiklik bulunmayan YEKA’lara ait kurulu gücün, YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi kapsamında tahsis edilen kapasitenin yüzde yetmişinden daha az olmamak kaydıyla Şartnamede belirlenen asgari orandan daha az olması durumunda Bakanlık tarafından YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi feshedilecek ve teminat irat kaydedilecek.

TESİS KURULUM SÜRESİ ŞARTNAMEDE BİLDİRİLECEK
Bir değişiklik de üretim tesisinin kurulum süresiyle ilgili hükümde gerçekleşti. Daha önce “36 ayı geçmemek üzere şartnamede belirtilen sürede” şeklinde bildirilen bu süreyle ilgili “Elektrik enerjisi üretim tesisinin toplam kurulum süresi Şartnamede belirtilir” hükmü getirildi. 

Önceki ve Sonraki Haberler