1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yenilenebilir enerji 2018’de 11 milyon insanı istihdam etti

Yenilenebilir enerji 2018’de 11 milyon insanı istihdam etti

2018 yılında dünya genelinde 11 milyon insan yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edildi. Bu istihdamın % 32’sini kadın çalışanlar oluşturdu.

Yenilenebilir enerji 2018’de 11 milyon insanı istihdam etti

Enerji Günlüğü - 2018 yılında dünya genelinde 11 milyon insan yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edildi. Bu istihdamın % 32’sini kadın çalışanlar oluşturdu.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) 2018 yılına ilişkin yayınladığı Yenilenebilir Enerji ve İstihdam Raporu'na göre, yenilenebilir enerji teknolojilerinin yaygınlaşması birçok yeni istihdam olanakları yarattı. 2018 yılında sektör dünya genelinde 11 milyon insana iş kapısı oldu. 2017 yılında bu rakam 10.3 milyon idi. 

İSTİHDAMIN YÜZDE 32’Sİ KADIN 

Yenilenebilir enerji sektöründe çalışanların % 32’sini kadınlar oluşturdu. Bu oran küresel petrol ve gaz endüstrisindeki % 22’lik kadın istihdamı ile karşılaştırıldığında hayli yüksek bir rakam.

Raporda, Çin, ABD ve Avrupa Birliği gibi lider pazarlar yenilenebilir enerji sektöründeki en yüksek iş yoğunluğuna ev sahipliği yaparken, diğer Asya ülkeleri de güneş paneli ihracatçıları olarak öne çıktı. Küresel yenilenebilir enerji istihdamının yüzde 39’unu tek başına Çin karşıladı. Şebekeden bağımsız yenilenebilir enerji kaynakları Afrika ve Asya'da iş fırsatlarının yaratılmasına katkıda bulundu.

GÜNEŞ ENERJİSİ İSTİHDAMDA LİDER

Güneş enerjisi, 2018'de 3,6 milyon istihdam yaratarak yenilenebilir enerji teknolojileri arasında en yüksek istihdam oranına sahip sektör olmaya devam etti. Güneş enerjisi istihdamı yenilenebilir enerji istihdamının üçte birini oluşturdu.

3 milyondan fazla insanı istihdam eden Asya, küresel güneş istihdamının onda birine ev sahipliği yaptı. Latin Amerika ülkeleri de, bölgesel güneş enerjisi talebinin artmasıyla birlikte büyümeye tanık oldular.

RÜZGAR 1.16 MİLYON KİŞİYİ İSTİHDAM ETTİ

Rapora göre geçen yıl kara ve denizüstü (offshore) rüzgar enerjisi sektöründe istihdam bir önceki yıla göre yüzde 1 oranında artarak 1.16 milyon oldu. Çin, 2018’de denizüstü rüzgar yatırımında Avrupa’nın önüne geçerken, ABD ve Kuzey Afrika pazarları da petrol ve doğalgaz çalışmalarını denizüstü rüzgar çalışmalarına dönüştürmeye başladı.

BİYOYAKITTA BREZİLYA ÖNCÜ

Biyoyakıtta istihdam geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 6 oranında arttı. Sektör 2.1 milyon kişiyi istihdam etti. Brezilya biyoyakıt istihdamında 832 bin istihdam ile başı çekti. Hidroelektrik ise 2.05 milyon insana istihdam sağladı. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler