1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yenilenebilire 2050’ye kadar 18,6 trilyon dolar yatırım yapılmalı

Yenilenebilire 2050’ye kadar 18,6 trilyon dolar yatırım yapılmalı

Küresel çapta sıfır emisyon hedeflerine ulaşılması için yenilenebilir enerjiye 2050’ye kadar 18,6 trilyon dolar yatırım yapılması gerektiği kaydedildi.

Yenilenebilire 2050’ye kadar 18,6 trilyon dolar yatırım yapılmalı

Enerji Günlüğü - Küresel çapta sıfır emisyon hedeflerine ulaşılması için yenilenebilir enerjiye 2050’ye kadar 18,6 trilyon dolar yatırım yapılması gerektiği kaydedildi.

Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi EY’nin (Ernst & Young) Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’ne (RECAI) göre, küresel çapta sıfır emisyon hedeflerine ulaşılması için yenilenebilir enerji üretimine yatırımın yanı sıra ulaşım ve ısınmada elektrik enerjisinin kullanılması, hidrojen enerjisi ve akıllı şebeke altyapısına yönelik yatırım yapılması gerekiyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın Sürdürülebilir Kalkınma Senaryosu’nun gerçekleştirilmesi için 2018’de 300 milyar dolar olan yenilebilir enerji yatırımının, yıllık ortalama 600 milyar dolar ile iki katına çıkarılması gerektiği öngörülüyor. Bu kapsamda yenilebilir enerji yatırımlarının 2050 yılına kadar küresel olarak 18,6 trilyon dolara ulaşması gerektiği ifade ediliyor.

Endeks sonuçlarıyla oluşturulan Rapor, dağıtık enerji kaynakları, elektrikli araçlar ve enerji depolama sistemleri gibi yeni teknolojilerin uygulamaya koyulma sürecinin yakın gelecekte hız kazanacağına işaret ediyor. 

ÇİN VE ABD İLK İKİ SIRADAKİ YERLERİNİ KORUYOR

40 ülkenin yenilenebilir enerji yatırımları bakımından sıralandığı endekste, Çin ve ABD ilk iki sıradaki yerlerini koruyor. Çin, 2019’un ilk yarısında ülkedeki yenilenebilir enerji yatırımlarının %39 düşüş göstermesine rağmen, gerçekleştirilen büyük ölçekli yatırımların etkisiyle endekste ilk sıradaki yerini koruyor. Yatırımlardaki gerilemede, yeni rüzgâr ve güneş enerjisi kapasitesi yaratılmasında şebekeye satış tarifesinden ihaleye geçiş yapılmasının etkili olduğu belirtiliyor. 

ABD, denizüstü (offshore) rüzgar enerjisi hattının piyasayı canlandırması, güneş ve karasal (onshore) rüzgar enerjisi piyasasının ise vergi sübvansiyonlarından destek bulmasının etkisiyle ikinci sırada yer almayı sürdürüyor. 

Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecinin (Brexit) getirdiği belirsizliklerine rağmen endekste yedinci sıraya yükselen Birleşik Krallık’ta denizüstü rüzgâr ihaleleri gelecek vaat ediyor. Güneş enerjisi piyasaları hareketlenen İspanya ve Vietnam ve zorlu birkaç yılın ardından endekse yeniden giriş yapan Polonya ise endekste öne çıkan diğer ülkeleri oluşturuyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler