1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. ABD, Çinli elektrikli araçlara gümrük vergisini arttırdı

ABD, Çinli elektrikli araçlara gümrük vergisini arttırdı

ABD yönetimi, rekabet ve ulusal güvenliği koruma stratejisi kapsamında Çin menşeli elektrikli otomobiller, güneş enerjisi ürünleri, enerji depolama sistemleri ve kritik minerallerin gümrük vergilerini yükseltti.

ABD, Çinli elektrikli araçlara gümrük vergisini arttırdı

Enerji Günlüğü - Çin’in temiz enerji ürünlerinin ihracatını artırması Washington’u harekete geçirdi. ABD Başkanı Joe Biden elektrikli araçlar, bilgisayar çipleri, piller ve tıbbi ürünler gibi Çin’den ithal edilen bir dizi ürüne uygulanan gümrük vergisinde artırıma gitme kararı aldı. Vergiler, 2024’ten 2026’ya kadar geçerli olacak şekilde kademeli olarak uygulanacak.

ÇİNLİ ELEKTRİKLİ ARAÇLARA GÜMRÜK VERGİSİ 4’E KATLANDI

Bu kararla birlikte elektrikli araçlar, gümrük vergisinde en yüksek artışı gören ürün grubu oldu. Bu güncellemeyle birlikte, Çin menşeli elektrikli araçlara uygulanan gümrük vergisi dörde katlandı. Söz konusu vergi oranı, 2 yıllık süre içerisinde nihai olarak %27,5’ten %102,5’e yükseltilecek.

LİTYUM İYON BATARYALARA VERGİ ORANI %25’E ÇIKTI

Elektrikli araçlarda kullanılan lityum-iyon bataryalar ve batarya parçaları için uygulanan vergi oranı, %7,5’ten %25’e yükseltilecek. Aynı oran, elektrikli araçlarda kullanılmayan lityum-iyon bataryalarda da 2026 yılında geçerli olacak. 

ÇİN MENŞELİ GÜNEŞ HÜCRELERİNE GÜMRÜK VERGİSİ İKİYE KATLADI

Güneş hücrelerine uygulanan gümrük vergisi oranı ise iki kat arttırılarak yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkarılacak. 

Çin çeliği ve alüminyuma yönelik gümrük vergileri oranı da yüzde 7,5’tan yüzde 25’e çıkarılacak. Bilgisayar çiplerini de kapsayan yarıiletken ürün grubundaki vergi, 2025’e kadar %25’ten %50’ye çıkarılacak.

Bu önlemler, Biden yönetimi tarafından rekabet ve ulusal güvenlik açısından risk görülen alanları korumaya yönelik stratejileri dahilinde açıklandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler