1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Türkiye Futbol Federasyonu güneş elektriği kullanacak

Türkiye Futbol Federasyonu güneş elektriği kullanacak

Türkiye Futbol Federasyonu, enerji ihtiyacının tamamını karşılamak üzere Malatya'da yaklaşık 2.6 mWp kurulu güce sahip bir güneş enerjisi santrali kuruyor. 

Türkiye Futbol Federasyonu güneş elektriği kullanacak

Enerji Günlüğü - Malatya’da ilk TFF GES Santrali kuruluyor. Ekim ayında elektrik üretmeye başlayacak olan güneş enerjisi santrali Aksa Enerji Üretim A.Ş. ile TFF iş birliğinde kurulacak.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Türk futbolunda kulüplerin ekonomilerine can suyu olacak Güneş Enerjisi Sistemi (GES) Projesi ve Enerji Performans Sözleşmesi (EPS) İş Modeli ile kurulacak güneş enerjisi santralinin tanıtımının yapıldığı bir basın toplantısı düzenledi.

SANTRAL YILDA ORTALAMA 4,5 MİLYON kWh ELEKTRİK ÜRETECEK

Malatya'nın Yazıhan ilçesinde bulunan Buzluk Köyü'nde, 151 ada, 1 parsel üzerindeki 75.212,55 m² arsa içerisinde bulunan ve TFF için ayrılmış olan 33.214,66 m² araziye 5832 adet güneş panelinden oluşacak santralde, yıllık ortalama 4.5 milyon kWh üretim öngörülüyor. Santral, Enerji Performans Sözleşmesi (EPS) İş Modeli ile TFF'nin öz kaynakları kullanılmadan kurulacak.

SANTRALİN İNŞASINA TEMMUZ’DA BAŞLANACAK

Kurulacak güneş enerjisi santrali ile başta Riva Hasan Doğan Millî Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri olmak üzere Türkiye Futbol Federasyonu'nun bölge müdürlükleri ve tesislerinin elektrik tüketimlerinin tamamı temiz enerji ile karşılanacak. Santral ile ayrıca yıllık yarım milyon ağacın atmosferden çektiği karbona denk yaklaşık 2 bin ton karbon salımı engellenecek. Üretilecek yeşil enerjinin büyüklüğü 1.500 adet konutun 1 yıllık elektrik tüketimine eş değer olacak. 

Projede ilgili ön teknik süreçlerin tamamlanması ile Temmuz 2024'te temel atılması ve ilk temiz enerji üretiminin Ekim 2024'te başlaması planlanıyor.

“ŞİMDİ SIRA YEŞİL DÖNÜŞÜMDE”

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi yaptığı açıklamada, saha dışında da futbolun finansal sürdürülebilirliğini sağlamak zorunda olduklarını belirterek, “Şimdi sıra GES Projesi ile yeşil dönüşümde. Hepimizin bildiği gibi, günümüz dünyasında sürdürülebilirlik konusunda büyük küçük demeden tüm kişi ve kurumların sorumluluk alması gerekiyor. Bu noktada özellikle karbon salım oranlarının azaltılmasına yönelik çalışmalar ve "karbon sıfır" hedefleri doğrultusunda yenilenebilir enerjiye yapılacak yatırımlar büyük bir önem taşıyor. Bizler de Türkiye Futbol Federasyonu olarak, enerji ihtiyacımızı verimli ve yenilenebilir kaynaklardan elde etme düşüncesiyle değerli bir projeyi daha hayat geçiriyoruz. Bugün, Enerji Performans Sözleşmesi (EPS) İş Modeli ile yaklaşık 2.6 mWp kurulu güce sahip bir güneş enerjisi santrali kurulması için ilk adımı atıyoruz. 33 bin metrekare alanda yaklaşık 6 bin adet güneş panelinden oluşacak santralde yıllık ortalama 4.5 milyon kWh üretim öngörülüyor. Ayrıca Karaman'da devletimiz bu projemizi desteklemek amacıyla kurumumuza bir arazi tahsis etti. Bu arazi içinde kulüplerimiz de elektrik ihtiyaçlarını karşılayabilecekler. Kulüpler Birliği Vakfı'na bilgisini verdik. Kulüpler isterse tek tek de bu projeye başvurup yeşil dönüşümlerini başlatabilirler" şeklinde konuştu.

FEDERASYON PARA HARCAMADAN GES SAHİBİ OLACAK

TFF Başkan Vekili, İcra Kurulu Üyesi, Kulüp Lisans İşleri ve Engelli Federasyonlarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Günay ise, yeşil dönüşüm hareketi doğrultusunda TFF tarafından vakit kaybetmeden harekete geçildiğinin altını çizdi. Günay, "Şu an bürokratik işlemler yapılıyor. Temmuz ayında santralin temeli atılacak. Ekim ayında da santral elektrik üretmeye başlayacak. Bu santralde Türkiye Futbol Federasyonu'nun ihtiyacı olan elektrik üretilecek. Bunun yıllık değeri yaklaşık 10-12 milyon TL civarında ve 25 yıllık süre içerisinde Türkiye Futbol Federasyonu'na sağladığı değer bugünkü değer itibarıyla 400 milyon TL'dir. Bu santralin yapımı konusunda Türkiye Futbol Federasyonu herhangi bir maddi yükümlülük üstlenmemektedir. Herhangi bir harcaması söz konusu değildir. İlgili şirket tarafından bu GES kurulumu yapılacak ve geçici kabulüyle birlikte santral ve arazi federasyonun mülkiyetine geçecek. 6 yıl ilgili şirket işletmesinde yapılacak. 6 yıl sonra da işletme federasyonumuza devredilecek. Böylece federasyonumuz herhangi bir para harcamadan GES santralinin sahibi olacak” dedi.