1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Birol: Nükleer enerji üretimi 2025’te rekor kıracak

Birol: Nükleer enerji üretimi 2025’te rekor kıracak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, 2025 ve 2026’da dünyadaki nükleer enerji üretiminin şimdiye kadarki en yüksek seviyeye yükseleceğini söyledi.

Birol: Nükleer enerji üretimi 2025’te rekor kıracak

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, IICEC İş Dünyası ve Sürdürülebilirlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, son birkaç yıldır nükleerin geri dönebileceği sinyalini görüp bunu da çeşitli vesilelerle dile getirdiğini anlattı. 

İLAVE LNG ARZI DOĞALGAZI UCUZLATACAK! HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

“Bugün itibariyle nükleer bütün dünyada gerçekten geri dönüyor” ifadesini kullanan Fatih Birol, gelecek projeksiyonu çizmek isteyenlerin bunu da hesaba katması gerektiğinin altını çizdi. (Artık nükleer tesislerimi kullanmayacağım) diyen büyük oyuncuların fikir değiştirdiğini anlatan Birol “Örneğin Japonya, mevcut santralleri tekrar işletmeye başladı. Kore ve İsveç de aynı politikayı izledi. Bunların hepsi mevcut nükleer santrallerini en yüksek şekilde çalıştırmak için çabalıyor” dedi. 

NÜKLEER ENERJİ REKORA KOŞUYOR

Nükleere karşı çıkmayan ülkelerde yeni santraller de yapılmaya başlandığını belirten Fatih Birol “Bunun başını her zaman olduğu gibi Çin çekiyor. Ama Fransa’da, Polonya’da, Türkiye’de ve Almanya’da da yeni konvansiyonel nükleer santraller yapılıyor” diye konuştu. 

Yeni nükleer teknolojilere dair gelişmelerin de bu alana yönelik yatırım iştahını arttırdığını kaydeden Birol “2025-26’da dünya nükleer üretiminin şimdiye kadarki en yüksek seviyeye yükseleceğine inanıyoruz” ifadesini kullandı.

2023 yılında dünyadaki karbon emisyonunun azaldığını anlatan Fatih Birol “Gelişmiş ülkelerdeki emisyon seviyeleri 2023’te 1970’ler seviyesine düştü. Ekonomi son 50 yılda üç misli arttı ama emisyonlar düştü. Büyüme hala gelişen ülkelerden geliyor. Burada yenilenebilirin payının artması, Çin ekonomisinin yavaşlamaya başlaması nedeniyle eğer 2025-26 yıllarında dünya karbon salımında büyümenin durduğunu görürsek fazla da şaşırmamak lazım” diye konuştu. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler