1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Karsan’ın araçları Avrupa pazarında lider koltuğunda

Karsan’ın araçları Avrupa pazarında lider koltuğunda

Yaklaşık 60 yıllık geçmişe sahip Türk otomotiv şirketi Karsan’ın iki elektrikli modeli, dört yıldır Avrupa’nın en çok tercih edilen araçları oldu.

Karsan’ın araçları Avrupa pazarında lider koltuğunda

Enerji Günlüğü - Karsan, Wim Chatrou - CME Solutions tarafından yayınlanan 2023 yılı Avrupa Minibüs ve Otobüs Pazarı Raporu’nda elektrikli araçları ile üst sıralarda yer aldı. Karsan e-ATAK, ulaştığı yüzde 24’lük pay ile elektrikli midibüs pazarında üst üste 4’üncü kez liderlik koltuğuna yerleşti. Karsan e-JEST ise Avrupa elektrikli minibüs pazarında elde ettiği yüzde 28,5’lik payla 4’üncü yılında da zirvedeki yerini korudu.

Karsan CEO’su Okan Baş, “Rekabetin her geçen gün arttığı ortamda e-JEST ile elektrikli minibüs pazarının, e-ATAK ile de elektrikli midibüs segmentinin üst üste dört yıldır zirvesinde yer alıyoruz. Bu yalnızca Karsan için değil Türk sanayisi için de çok önemli bir başarı” dedi.

HER DÖRT MİNİBÜSTEN BİRİ e-JEST

2023 yılında Avrupa’da sekiz ton altı elektrikli minibüs pazarının yüzde 38 büyüdüğünü belirten Okan Baş, “2019 yılından bu yana Avrupa’ya ihraç ettiğimiz e-JEST, 2023 sonuna kadar 388 adetlik teslimatla kendisini kanıtlamış bir model. Avrupa’da satılan her 4 elektrikli minibüsten biri e-JEST oldu” dedi.

okan-bas.jpgOkan Baş, Fransa, Romanya, Portekiz, Bulgaristan, İspanya, İtalya pazarlarında en güçlü oyuncu konumundaki Karsan e-JEST’in şimdi de Kuzey Amerika ve Japonya pazarlarına giriş yaptığını kaydetti. E-JEST’in bu iki yeni pazarda da kendi sınıfının yıldızı olacağı iddiasını ortaya koyan Karsan CEO’su Okan Baş, “Kompakt tasarımı, yüksek manevra kabiliyeti, sessiz ve çevreci sürüşü Karsan e-JEST’i rakipsiz yapıyor. Aracımız bu özellikleriyle Avrupa’nın tarihi şehirlerine da tam uyum sağlıyor” diye konuştu.

117 TRAFİK TESCİLİ İLE LİDER

e-ATAK’ın 117 adet trafik tesciliyle 2023 yılında Avrupa’nın en çok tercih edilen elektrikli midibüsü olmaya devam ettiğini kaydeden Okan Baş, şöyle devöam etti:

“e-ATAK modelimizin otonom versiyonu da bulunuyor. Otonom e-ATAK kısa bir süre önce Avrupa’da tünelden geçen ilk ve tek otonom araç olarak büyük bir başarıya imza atmıştı. Bir yandan bu gurur verici ilkleri gerçekleştirmeye devam ederken diğer taraftan da e-ATAK ve e-JEST modellerimizin yükselen başarı grafiğini 2024 yılında da sürdürmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

57 YILLIK OTOMOTİVCİ: KARSAN

Türk otomotiv şirketi Karsan 57 yıllık geçmişe sahip. 1981 yığlından bu yana ticari araç üretimi yapan Karsan, modern fabrikalarında kendi markasının yanında dünyanın önde gelen markaları için de üretim yapıyor. Karsan'ın Bursa Hasanağa’daki fabrikası yılda tek vardiyada yaklaşık 20 bin araç üretebiliyor Binek araçtan ağır kamyona, minivandan otobüse kadar her türlü aracı üretebilecek esneklikte tasarlanan Hasanağa tesisleri, Bursa şehir merkezine 30 km uzaklıkta, 99 bin metrekaresi kapalı, toplam 203 bin metrekarelik alan üzerinde faaliyet gösteriyor.

HİDROJENLİ ARAÇ DA ÜRETİYORkarsan-e-jest-elektrikli-minibus.jpg

Karsan, Ar-Ge’den üretime, pazarlamadan satış ve satış sonrası faaliyetlere kadar otomotiv değer zincirinin tamamını yönetiyor. Karsan kendi markası altında çevre dostu Jest ve Atak modellerini üretiyor. Karsan, yerli teknoloji şirketi ADASTEC ile Seviye 4 sürücüsüz otobüs Autonomous e-ATAK modelinin üretim ve satışını gerçekleştiriyor. Yüzde 100 elektrikli olan Karsan markalı uzun otobüsler 10-12-18 metrelik e-ATA serisi ve Hidrojenli 12 metrelik e-ATA Hydrogen araçlarıyla birlikte Menarinibus için de 10-12-18 metre otobüsleri üreten Karsan, 2022 itibariyle Renault markası için Megane Sedan otomobillerinin de üretimini gerçekleştiriyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler