1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Rüzgar YEKA yarışını Siemens-Türkerler-Kalyon Konsorsiyumu kazandı

Rüzgar YEKA yarışını Siemens-Türkerler-Kalyon Konsorsiyumu kazandı

1000 MW’lik YEKA RES ihalesini 3,48 dolar cent/kWh'lık en düşük teklif ile Siemens-Türkerler-Kalyon Konsorsiyumu kazandı.

Rüzgar YEKA yarışını Siemens-Türkerler-Kalyon Konsorsiyumu kazandı

Enerji Günlüğü - Toplam 1000 MW’lik rüzgar enerji santrali lisans ihalesini 3,48 dolar cent/kWh'lık en düşük teklif ile Alman teknoloji şirketi Siemens ve Türkerler ve Kalyon Konsorsiyumu kazandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açılan ve 8 Ortak Girişim Grubunun katıldığı toplam 1000 MW’lik yenilenebilir kaynak alanları (YEKA) rüzgar santrali lisans ihalesinin kazananı Alman Siemens ile sürece dahil olan Türkerler ve Kalyon oldu. 1 milyar doların üzerinde yatırımın kapısını aralayacak haleyi, kilovatsaat başına 3,48 dolar cent teklifle Siemens (Almanya) - Türkerler- Kalyon Konsorsiyumu kazandı. 

AÇIK EKSİLTMEDE KIYASIYA REKABET

Açılan zarflardan çıkan ve kilovatsaat başına en düşük fiyat olan 4.19 cent seviyesinden başlayan açık eksiltmenin ilk turunda MingYang - İlk İnşaat OGG 4,18 dolar cent/kWh; Nordex - İklim Elektrik Yatırım - MKS Marmara - Zorlu Enerji OGG 4,17 dolar/cent kWh; Siemens - Türkerler- Kalyon OGG 4,16 dolar/cent kWh teklif verdi. 

GE VE SENVION İLK TURDA ÇEKİLDİ

General Electric (GE) - Fina Enerji OGG ve Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri - IC İçtaş Enerji OGG ilk turda yarışmadan çekildi. İkinci turda ise, MingYang - İlk İnşaat OGG 4,15 dolar cent/kwh; Nordex - İklim Elektrik Yatırım - MKS Marmara - Zorlu Enerji OGG 4,14 dolar cent/kwh; Siemens - Türkerler- Kalyon OGG ise 4,13 dolar cent/kwh teklif verdi. 

NORDEX-ZORLU 3. TURDA ÇEKİLDİ

Üçüncü turda ise MingYang - İlk İnşaat OGG 4,12 dolar cent/kwh; Siemens - Türkerler- Kalyon OGG ise 4,10 dolar cent/kwh teklif verdi. Nordex - İklim Elektrik Yatırım - MKS Marmara - Zorlu Enerji ise yarışmadan çekildi. 

İKİLİ AÇIK EKSİLTME MARATONU

Dördüncü tura MingYang - İlk İnşaat OGG'nin teklifi 4,09 dolar cent /kWh ve Siemens - Türkerler- Kalyon OGG'nin ise 4,07 dolar cent/kwh teklifi ile başlandı. Karşılıklı tekliflerle açık eksiltme toplam 30 tur sürdü. Bu turda Siemens-Türkerler-Kalyon OGG’nin 3.49 cent/kWh’lik teklifi üzerine MingYang-İlk İnşaat OGG yarışmadan çekildiğini açıkladı. 

İhale Komisyonu Başkanı Alparslan Bayraktar’ın teklifi üzerine Siemens Türkerler Kalyon Konsorsiyumu temsilcileri tekliflerini 1 cent daha aşağı çektiler. Böylece 3,48 dolar cent/kWh ile en düşük teklifi sunan Siemens (Almanya) - Türkerler- Kalyon Konsorsiyumu yarışmayı kazandı. 

KONSORSİYUM BUNDAN SONRA NE YAPACAK?

Yarışmayı kazanan firma, 100 milyon dolarında üzerinde yatırımla en az 2.3 MWe gücünde türbin üretebilecek fabrika kuracak. Tek vardiyada en az 150 adet/yıl veya 400 MW/yıl rüzgar türbini üretim kapasitesine sahip olacak fabrika en geç 21 ay içinde üretime geçecek. Türbinlerin yerlilik oranı asgari yüzde 65 olacak. YEKA rüzgar ihalesini kazanacak firma, 1 milyar doların üzerinde rüzgar santrali yatırımı yapmış olacak. 

200 RÜZGAR AR-GE MÜHENDİSİ

Yarışmayı kazanacak oyuncu, kanat, jeneratör tasarımı, malzeme teknolojileri ve üretim teknikleri, yazılım ve yenilikçi dişli kutusu alanlarından en az üçünü de kapsayacak şekilde toplam 5 alanda 10 yıl boyunca, yüzde 80’i Türk mühendislerden oluşan 50 teknik personel ile Ar-Ge faaliyeti yürütecek. Her yıl için bu faaliyetlere 5 milyon dolar ayıracak. Fabrika ile RES’lerin kurulumu ve işletilmesi, AR-GE faaliyetleri dikkate alındığında, rüzgar YEKA’sı yaklaşık 3750 kişilik bir istihdam sağlayacak. 

Türker: En büyük yenilenebilir yatırımcısı olacağız

Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler