1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Türkiye’nin ilk türbin fabrikası Kasım sonu üretime başlayacak

Türkiye’nin ilk türbin fabrikası Kasım sonu üretime başlayacak

YEKA kapsamında İzmir’de kurulmakta olan rüzgar türbini fabrikasının bu ayın sonunda üretime hazır hale geleceği kaydedildi.

Türkiye’nin ilk türbin fabrikası Kasım sonu üretime başlayacak

Enerji Günlüğü - YEKA kapsamında İzmir’de kurulmakta olan rüzgar türbini fabrikasının bu ayın sonunda üretime hazır hale geleceği kaydedildi.

Rüzgar YEKA ihalesini kazanan konsorsiyumdan Siemens - Gamesa, İzmir Aliağa’da kurulmakta olan yaklaşık 70 milyon euro değerindeki rüzgar türbini fabrikasında sona yaklaştı. Siemens Gamesa Üst Yöneticisi (CEO) Ebru Çiçekliyurt, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projesinin ilk türbin fabrikasının inşaatını İzmir Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde bitirdiklerini ve Kasım ayı sonunda üretime başlayacağını açıkladı. 

İzmir'deki fabrikada üretilecek nasellerin yıllık 100 adet planlandığını, bunun ise yaklaşık 500 megavat elektrik üretebilecek bir potansiyele tekabül ettiğini belirten Çiçekliyurt, projenin tamamlanmasıyla 500 kişilik bir istihdam yaratacaklarını kaydetti. 

7-8 AY İÇİNDE İLK TÜRBİNLER ÇIKMAYA BAŞLAYACAK

TÜREB Başkanı ve Kalyon Enerji CEO’su Hakan Yıldırım ise, “İhaleleri kazanmak kolay gibi görünüyor ancak finansman süreçlerinde yaşanan zorlukları aşan bir öğrenme süreci geliştirmek şart. En çok yoğunlaştığımız şey bu işin finansmanı oldu” ifadelerini kullanırken “YEKA bir başarı hikayesi olmak zorunda” dedi. “Yerli üretim için bir imalatçı ve yatırımcının masanın aynı tarafında bir araya gelmesi ve birbirlerinden sorumlu olacakları bir yapıyı oluşturması kolay değil” diyen Yıldırım ”Fabrikayla ilgili olarak konsorsiyum ortağımız Siemens Gamesa tarafındaki olumlu gelişmeler bizi çok motive ediyor. Ar-Ge’si, fabrikası, binası ve tüm ekipmanlarıyla bu aşamaya gelmiş olan bu projeden gurur duyuyoruz. Fabrikanın bitimiyle birlikte ilk siparişlerimizi geçmeye başlayacağız ve inanıyoruz ki 8-9 ay içinde ilk türbinler çıkmaya başlayacak” dedi. Yıldırım, “TÜREB olarak sektörü iyileştirecek mekanizma önerilerini tüm güçlü paydaşlarımızla birlikte geliştirmekten memnunuz” açıklamasını da sözlerine ekledi.

2017 yılı 3 Ağustos'ta gerçekleştirilen rüzgar enerjisi YEKA ihalesine dünyanın en büyük türbin üreticilerinin de aralarında bulunduğu 8 konsorsiyum katılmış ve ihaleyi kilovatsaat başına 3,48 dolar/sent ile en düşük teklifi Kalyon-Türkerler-Siemens Gamesa konsorsiyumu kazanmıştı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler