1. HABERLER

  2. PETROL

  3. OPEC’in petrol üretimi arttı

OPEC’in petrol üretimi arttı

OPEC'in ham petrol üretimi, İran ve Suudi Arabistan'ın üretimi hafifçe artırması ve Irak'ın beklenenden daha fazla üretime devam etmesi nedeniyle Mart ayında Şubat ayına göre günde 3.000 varil arttı.

OPEC’in petrol üretimi arttı

Enerji Günlüğü - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) günlük ham petrol üretimi 2024 yılı Mart ayında yataya yakın bir seyir izledi. OPEC'in paylaştığı aylık "Petrol Piyasası" raporuna göre, OPEC+ kesintilerinden muaf olan İran, Libya ve Venezuela da dahil olmak üzere 12 OPEC üyesinin tamamının ham petrol üretimi, Şubat ayına göre 3.000 varil artışla Mart ayında ortalama 26 milyon 604 bin varil/gün seviyesine çıktı. 

OPEC'in üretimi izlemek için kullandığı ikincil kaynaklara göre İran, Suudi Arabistan, Gabon ve Kuveyt kendi petrol üretimlerini hafif artırırken Nijerya, Irak ve Venezuela'daki üretim düştü.

En büyük petrol üretici ülkesi Suudi Arabistan'ın ikincil kaynaklara dayalı petrol üretimi 20 bin varil/gün artarak 9 milyon 37 varil/gün seviyesine çıktı. 

Ancak OPEC'in en büyük ikinci üreticisi Irak, üretimi bir miktar azaltırken hâlâ taahhüt ettiği miktarın çok üzerinde üretim yapıyor. Kaynaklara göre Irak'ın petrol üretimi Mart ayında günlük ortalama 4,194 milyon varil oldu. 

Kesintilerden muaf tutulan İran’ın Mart ayında petrol üretimini Şubat ayına göre 28.000 varil artarak günde 3.188 milyon varile çıkardığı tahmin ediliyor.

Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler