1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Avrupa'da satılan 5 otomobilden 1'i artık elektrikli

Avrupa'da satılan 5 otomobilden 1'i artık elektrikli

Avrupa'da satılan 5 otomobilden 1'i artık elektrikli. 2030 yılında daha uygun fiyatlı modellerle Avrupa'da yaklaşık 75 milyon elektrikli aracın yollarda olacağı tahmin ediliyor. 

Avrupa'da satılan 5 otomobilden 1'i artık elektrikli

Enerji Günlüğü - Uluslararası danışmanlık, denetim ve vergi hizmetleri şirketi EY (Ernst & Young), Eurelectric iş birliğiyle hazırladığı e-mobilite raporu, elektrikli araç (EV) satışlarının 2030 yılına kadar en yüksek seviyeye ulaşarak diğer araç alternatiflerini geride bırakacağını gösteriyor. 

Rapora göre, küresel çapta elektrikli araç satışları satılan tüm araçların %16’sını oluşturuyor. 2023 yılında 14,1 milyon yeni elektrikli aracın yollara çıktığı ve toplam stoğun 40 milyonun üzerine çıktığı görülüyor. Avrupa'da ise satılan 5 otomobilden 1'i artık elektrikli. Ancak elektrikli araçların yaygınlaşmasını teşvik etmek için otomobil üreticilerinin, uygun fiyatlı ve orta segment otomobil modellerinin menzilini ve kullanılabilirliğini artırması gerekiyor. 

AVRUPA’DA 5 ARAÇTAN BİRİ ELEKTRİKLİ

Avrupa’da 2023 yılında satılan yeni araçlar arasında 5 otomobilden birinin bataryalı elektrikli araçlar (BEV) ve şarjlı hibrit elektrikli araçlar (PHEV) olduğu görülüyor. Ocak ve Kasım ayları arasında satışlar %25 artarak tüm araç satışlarının %23'ünü oluşturdu. 2022 yılında ise bu oran %21'in biraz üzerindeydi. 2030 yılına kadar elektrikli araç satışlarının diğer tüm alternatiflerini geride bırakacağı öngörülüyor.

2030 yılına gelindiğinde, ölçeklendirilmiş üretim, inovasyon ve gelişen ikinci el elektrikli araç pazarı sayesinde alıcılar için daha uygun fiyatlı modellerle Avrupa'da yaklaşık 75 milyon elektrikli aracın yollarda olacağı tahmin ediliyor. 

“E-ARAÇ SATIŞLARININ TEKRAR ARTMASI BEKLENİYOR”

Avrupa'da elektrikli araçlara yönelik teşviklerin bazı ülkelerde azaltılması veya kaldırılmasıyla Avrupa’da geçen yıl elektrikli araçların pazar payının%13,9'dan %13'e gerilediğine dikkat çeken EY Türkiye Mobilite Sektör Lideri ve Vergi Bölümü Şirket Ortağı Serdar Altay, “Diğer taraftan elektrikli araçlardaki fiyat düşüşü sürüyor. Fiyat düşüşünün yanında artan menzil değerleri ve gelişen şarj altyapılarıyla beraber tekrardan satışların artmaya başlaması bekleniyor. Ayrıca e-mobilite sektöründe üretilen verilerin bir araya getirilerek anlamlı hale getirilmesi ve bu verilerin sektörün gelişmesi için kullanılması elektrikli araç ekosisteminin gelişmesi ve ilerlemesi için büyük önem taşıyor” dedi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler