1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. NASA’nın Mars üssüne mini nükleer reaktörlü enerji çözümü

NASA’nın Mars üssüne mini nükleer reaktörlü enerji çözümü

Enerji Günlüğü - NASA, Mars’a kuracağı üssün elektrik ihtiyacını 1 ve 10 kilowatlık dört adet mini nükleer reaktörlerle karşılayacak.Amerikan...

NASA’nın Mars üssüne mini nükleer reaktörlü enerji çözümü

Enerji Günlüğü - NASA, Mars’a kuracağı üssün elektrik ihtiyacını 1 ve 10 kilowatlık dört adet mini nükleer reaktörlerle karşılayacak.

Amerikan uzay ajansı NASA, Mars’ın yüzeyinde kurmayı planladığı üssün elektrik ihtiyacını karşılamak için ABD Enerji Bakanlığı’yla birlikte yürüttüğü projelerden biri olan mini-nükleer reaktör “Kilopower” projesinin geçen Kasım ayında başlayan ilk testlerini tamamladı. NASA Glenn Araştırma Merkezi'nden Marc Gibson'a göre, deneyler Mart ayının sonlarında yaklaşık 28 saat süren tam güç testi ile sonuçlanacak.

Hafif, stabil ve güvenilir enerji kaynağı olan bu mini reaktörlerin çetin iklim koşullarına sahip Mars gezegeni için en ideal enerji kaynakları olduğu kaydediliyor.

Los Alamos Ulusal Laboratuvarları’nda geliştirilen mini-nükleer reaktörler, 1 ve 10 kilowattlık olmak üzere iki tipi bulunuyor. Kilopower reaktörleri, ısı enerjisini serbest bırakmak ve ardından elektriğe dönüştürmek için uranyum atomlarını bölmek üzere tasarlandı. 

NASA, bu küçük nükleer reaktörlerden dördünün küçük bir Mars üssü için yeterli olacağını ifade ediyor. NASA’ya göre bu mini reaktörlerin yalnızca bir tanesi iki evin 10 yıllık enerji ihtiyacını karşılanabilir. 

NASA, 2030’lu yıllar itibariyle ilk insanlı Mars yolculuklarına başlamayı hedefliyor.

 
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler