1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. ABD Ay’da nükleer santral inşa edecek

ABD Ay’da nükleer santral inşa edecek

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Ay’ın derinliklerini keşfetmek için nükleer santral tasarlayacak 3 şirket seçti.

ABD Ay’da nükleer santral inşa edecek

Enerji Günlüğü - ABD, Ay ve Mars'ta nükleer santral kurarak uzayın derinliklerini keşfetmeyi planlıyor.

ABD’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu kurumu Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi-NASA, Ay’da hayata geçirilecek olan nükleer santral projesi kapsamında üç konsept tasarımı seçtiğini duyurdu. Duyuruya göre NASA, Lockheed Martin, Westinghouse ve IX (Intuitive Machines ve X-Energy'nin ortak girişimi) ile sözleşme imzaladı. Her biri 5 milyon dolar olan sözleşmeler kapsamında sağlanacak fonlar, bu şirketlerin Ay'da en az 10 yıl dayanabilecek 40 kilowatt sınıfı bir fisyon güç sistemi için ilk tasarım konseptlerini geliştirmelerini sağlayacak. Şirketler tasarımlarını bir yıl içinde tamamlayacaklar.

ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Idaho Ulusal Laboratuvarı ve NASA, Ay’a uranyumla çalışan “dayanıklı, yüksek güçlü ve güneşe bağımlı olmayan” bir fisyon reaktörü yerleştirmek için birlikte çalışıyor. 2020’nin Kasım ayında NASA ve ABD Enerji Bakanlığı, önümüzdeki 10 yıl içerisinde hem Ay’da hem de Mars’ta bir nükleer santral inşa etmeyi planladıklarını ve bu projenin hayata geçirilmesi için konsept tasarımları beklediklerini duyurmuştu.

 

Etiketler : , ,
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler