1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. NASA mini nükleer reaktörün ilk testini tamamladı

NASA mini nükleer reaktörün ilk testini tamamladı

Enerji Günlüğü - Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), uzaya göndereceği mini nükleer reaktör “Kilopower”ın tam güç testini başarıyla...

NASA mini nükleer reaktörün ilk testini tamamladı

Enerji Günlüğü - Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), uzaya göndereceği mini nükleer reaktör “Kilopower”ın tam güç testini başarıyla tamamladı. 

Mars ve Ay’da gelecekte yapacağı çalışmalarda nükleer enerji kullanmayı hedefleyen NASA, uzay için hazırladığı sterling teknolojisi kullanan 1-10kW’lık Kilopower - mikro nükleer reaktör testlerinin beklenenden daha başarılı olarak gerçekleştiğini açıkladı. Kilopower teknolojisini uzaya göndermek için atılan bu ilk adımın ardından bir sonraki adım böyle bir sistemin uzayda nasıl bir performans sergileyeceğini görmek için uçuş testleri olacak.

Uzaydaki devasa enerji ihtiyacını yakıt ikmali olmadan giderebilecek olan nükleer enerji seçeneğinin çok güvenli bir şekilde Mars’a ve Ay’a gönderilmesi gerekiyor. 

Uzaydaki kullanımından ayrı olarak, Kilopower sistemi nükleer güç için büyük bir atılımı işaret ediyor.

Los Alamos Ulusal Laboratuvarları’nda geliştirilen mini-nükleer reaktörler, 1 ve 10 kilowattlık olmak üzere iki tipi bulunuyor. Kilopower reaktörleri, ısı enerjisini serbest bırakmak ve ardından elektriğe dönüştürmek için uranyum atomlarını bölmek üzere tasarlandı. 

NASA, bu küçük nükleer reaktörlerden dördünün küçük bir Mars üssü için yeterli olacağını ifade ediyor. NASA’ya göre bu mini reaktörlerin yalnızca bir tanesi iki evin 10 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilir. 

Amerikan uzay ajansı NASA, Mars’ın yüzeyinde kurmayı planladığı üssün elektrik ihtiyacını karşılamak için ABD Enerji Bakanlığı’yla birlikte yürüttüğü projelerden biri olan mini-nükleer reaktör “Kilopower” projesinin testleri geçen Kasım ayında başlamıştı.

NASA’NIN MARS ÜSSÜNE MİNİ NÜKLEER REAKTÖRLÜ ENERJİ ÇÖZÜMÜ

 
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler