1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ABD Venezuela petrolüne yeniden yaptırım uyguluyor

ABD Venezuela petrolüne yeniden yaptırım uyguluyor

ABD, Venezuela petrolünün dünya piyasalarına çıkışına yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya başlayacak.

ABD Venezuela petrolüne yeniden yaptırım uyguluyor

Enerji Günlüğü - ABD, Venezuela petrolünün dünya piyasalarına çıkışına yönelik yaptırımları, 01 Haziran 2024 itibarıyla yeniden devreye alacak.

Amerika Birleşik devletleri (ABD), Venezuela’nın petrol ve gaz sektörü için daha önce uyguladığı ve sonrasında sonlandırdığı yaptırımları, yeniden devreye alıyor. ABD yaptırımların nedenini, Maduro hükümetinin “kapsayıcı ve rekabetçi bir seçim” gerçekleşmesine izin vermemesi olarak duyurdu. 

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, muhalefet temsilcileriyle Barbados Anlaşması olarak bilinen anlaşmayı imzalamış ve 2024'te rekabetçi ve adil bir seçim gerçekleşeceği konusunda garanti vermişti. ABD Hazine Bakanlığı da Barbados Anlaşması’na dayanarak Lisans 44 diye bilinen düzenlemeyi yayınlamış ve uygulanan yaptırımları geçici olarak durdurmuştu

YAPTIRIMLARIN GEREKÇESİ VENEZUELA SEÇİMLERİ

ABD, Maduro hükümetinin Barbados Anlaşmasının birçok hükmünü ihlal ettiğini ve taahhütlerini yerine getirmediğini öne sürerek yaptırımları yeniden devreye aldı. Buna göre yaptırımlar 01 Haziran 2024 tarihinde yeniden yürürlüğe girecek. Venezuela hükümeti, muhalefet adaylarından bazılarının seçime katılmalarını engellemişti.

Venezuela kaynaklı petrol ve gaz ticareti yapan ve yaptırımla karşılaşmak istemeyen şirketlerin bu faaliyetlerini 01 Haziran’a kadar sonlandırmaları gerekecek. Söz konusu yaptırımlar, Venezuela’da üretilen petrolün ihracatına ve Venezuela’nın enerji yatırımlarına paydaş olacak şirketlerin çeşitli biçimlerde cezalandırılmasını öngörüyor. Venezuela’ya yapılacak satışlarla ilgili ise herhangi bir kısıtlama yok. 

PETROL FİYATLARINI ETKİLEMESİ BEKLENİYOR

Yaptırımların Venezuela petrol ve gaz sektörü açısından ne kadarlık bir ekonomik kayba neden olacağı kestirilemiyor. Çünkü yaptırım uygulanmayan dönemde ticaret hız kazandı ancak ölçme, değerlendirme ve raporlama gibi çalışmalar yapılmadı. 

Yaptırımlardan sadece Chevron şirketi muaf tutulacak. 2022’de Venezuela yaptırımları için muafiyet ayrıcalığı verilen Chevron, Venezuela'da sınırlı doğal kaynak çıkarma faaliyetlerine devam edebilecek. 

Dünyanın en büyük rezervlerinden birine sahip olan Venezuela’nın yaptırımlarla petrol piyasasından kısmen çekilmesinin, ham petrol fiyatlarına doğrudan etki etmesi bekleniyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler