1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türk şirketler iklim değişikliği riskini henüz değerlendirme aşamasında

Türk şirketler iklim değişikliği riskini henüz değerlendirme aşamasında

Enerji Günlüğü - Türkiye’de faaliyet yürüten şirketlerin yüzde 84’ü iklim değişikliği risk ve fırsatları gözetimi yapıyor ancak sadece yüzde...

Türk şirketler iklim değişikliği riskini henüz değerlendirme aşamasında

Enerji Günlüğü - Türkiye’de faaliyet yürüten şirketlerin yüzde 84’ü iklim değişikliği risk ve fırsatları gözetimi yapıyor ancak sadece yüzde 16’sı karbon ücretlendirmesi uyguluyor.

İngiltere Merkezli bir kar amacı gütmeyen kuruluş olan Karbon Saydamlık Projesi (CDP), iklim değişikliğinin getirdiği finansal riskler hakkında 51’i Türkiye’den olmak üzere toplam 14 ülkeden 1,681 şirketi kapsayan bir rapor yayınladı. Araştırmada, şirketlerin iklim değişikliği ile bağlantılı risklere dair attıkları adımları inceledi. Rapora göre, ankete katılan şirketlerin büyük kısmı iklim değişikliğinin işleri açısından finansal risk teşkil ettiğini kabul ediyor; şirketlerin yüzde 83’ü fiziksel riskleri, yüzde 88’si ise politika değişiklikleri/yeni düzenlemeleri düşük karbonlu bir ekonomiye geçiş sürecinde karşılaşılacak başlıca riskler olarak tanımlıyor. Ancak bu farkındalığı eyleme dönüştürmeye gelince, birçok ülke ve sektörde hala bir kopukluk söz konusu.

Araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’den araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 84’ü, Yönetim Kurulu düzeyinde iklim değişikliği risk ve fırsatları gözetimi yapıyor. Bu konuda araştırma ortalaması ise yüzde 88. Yüzde 14’ü ise yönetim kurullarına, kurum içindeki iklim değişikliği konularının yönetimi için teşvik veriyor. Sadece yüzde 33’ü, yönetim kuruluna iklim değişikliği konusunda yılda en az bir kere bildirimde bulunuyor.

Araştırmaya katılan 51 şirket, iklim değişikliği kapsamında hem düzenleme düzeyinde hem de fiziksel düzeydeki riskleri tanıyor. Ankete katılan şirketlerin yüzde 90’ı fiziksel riskleri çok önemli bir etken olarak kabul ediyor. Şirketler (yüzde 45 ile), iklim değişikliğine dair politika seviyesinde, karbon vergilerini ve emisyon ticareti sisteminin geliştirilmesini en önemli risk olarak tanımlıyor. Şirketlerin yüzde 61%i ise karbon vergilerini bir politika risk faktörü olarak görüyor. Türk şirketlerinin sadece yüzde 16’sı karbon ücretlendirmesi uyguluyor ve yüzde 22’si ise 2019’da uygulamak üzere hazırlandıklarını beyan ediyor.

 
Önceki ve Sonraki Haberler