1. YAZARLAR

  2. Hasan YİĞİT

  3. Yeni nesil YEKA: Rüzgar, güneş, depolama
Hasan YİĞİT

Hasan YİĞİT

Yazarın Tüm Yazıları >

Yeni nesil YEKA: Rüzgar, güneş, depolama

HASAN YİĞİT 

Türkiye enerji açığını kapatmak, enerji ithalatı giderini düşürmek için epeydir ciddi çabalar harcıyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın yeni yol haritasında önemli yer tutan yenilenebilir kaynak alanı (YEKA) uygulaması da bunlar arasında. Geçen yıl açılan, biri rüzgar biri güneş olmak üzere 1000’er MW’lik iki YEKA ihalesi bütün dünyada yankı buldu. 

GES’ler için açılan birinci YEKA 6,99 USD/kWh ile Kalyon Enerji-Hanwha QCELLS konsorsiyumuna verildi. Rüzgar YEKA ihalesi ise 3,48 USD/kWh, yani dünyada en düşük rakam ile Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji konsorsiyumuna kalmıştı. 

Geçenlerde Bakanlık üç yeni güneş enerjisi ve üç yeni rüzgar enerjisi YEKA aday alanlarını belirledi. 

Son günlerde GÜNDER ve ELTEMTEK’in beraber düzenlediği Yenilenebilir Enerji Depolama ve Elektrikli Araç Teknolojileri Çalıştayı’nda YEGM Yeni Teknolojiler Daire Başkanı Öztürk, enerji depolamasının, YEKA projelerinde de değerlendirileceğini belirtti. 

Aldığım bilgilere göre gelecek güneş enerjisi YEKA da 1.000 MW büyüklüğünde güneş enerjisi santralın yanında yüzde 5-10 arasında depolama eklenmesi konuşulmakta. 

Depolama sistemi güneş ve rüzgar enerjisini sürdürülebilir yapabilmek için çok önemli. Gördüğümüz gibi depolama fiyatları her gün düşüyor. Ve yakın bir zamanda Türkiye’de depolamalı güneş enerjisi sistemleri de şebeke elektriğinden daha kârlı hale gelebilir. 

Gelelim yeniden YEKA’larımıza. Yukarıda belirttiğim gibi YEKA ihalelerimiz bütün dünyada ilgi çekti. Ben bu çıtayı biraz daha yükseltmek istiyorum. GES + Depolama değil de, GES & RES & DEPOLAMA YEKA ihalesi yapılmalı. Böylece yenilenebilir enerji çözümlerinde çıtayı daha yukarıya çıkarmış oluruz. Böylesi bir hibrit sistemin de öncülüğünü yapmış oluruz.

Bu yeni nesil YEKA alanlarımız için Karaman bana göre çok uygun. Karaman-Ayrancı bölgesinde 1.628 Hektar büyüklüğünde Enerji İhtisas Bölgesi çalışmaları mevcut. Enerji İhtisas Bölgesi’nin direk Karaman-Ayrancı yolun karşısında Amerikan Şirketi GE tarafından Güneş Enerjisi, Rüzgar Enerjisi ve Doğalgaz Santrali (3’lü sistem) yapılması için bir çalışma yürütüldüğünü biliyorum. 

Enerji İhtisas Bölgesi alanın içinden Karaman-Ayrancı karayoluna paralel ve yolun 250 metre güneyinden, iki tane 154 kV’lik enerji nakil hattı geçiyor. 

Güneşte Karaman ilinin enerji ışı verileri yüksek ve REPA haritasına bakılınca Karaman’da verimli rüzgar sahaları da görünmekte. 

2017 yılın son aylarında yapılan RES ihalesinde Polat Enerji 142,2 MW büyüklüğünde Karaman’da yapacağı Karaman RES ihalesini -2,13 $cent/kWh ile almıştı. Bu detay Karaman’da rüzgar potansiyelinin olduğunu da gösteriyor. 

Bu verilere bakılırsa Karaman’da “Yeni Nesil YEKA” yapılmaması için bir neden yok. 1.628 Hektar büyüklüğündeki Enerji İhtisas Bölgesi sınırları içinde 1 GW Güneş Enerjisi Santralı ve 150 MWh büyüklüğünde depolama sistemi rahat kurulabilir. Ayrıca Karaman ilinin rüzgar enerjisi uygun bölgelerinde 500 MW RES de ihalenin içine koyulabilir. 

Hepsi tepsinin üzerine koyulursa “Yeni Nesil YEKA” ihalesi 1.000 MW Güneş Enerjisi + 500 MW Rüzgar Enerjisi + min. 150 MWh depolama ile ilerlemek neden olmasın? 

Böyle bir ihalede hepsi için tek kalem üzerinde fiyat teklifi verileceği için güneşten üretilen elektriğin fiyatı da düşmüş olur. 

İşte bu da benim YEKA çıtasını daha yukarıya çekmek için önerimdir. 

Hasan YİĞİT / Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Yazılar