1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ABD beklenen kararını açıkladı: İran muafiyetleri sona erecek

ABD beklenen kararını açıkladı: İran muafiyetleri sona erecek

ABD, İran'dan petrol alımına yönelik yaptırımlar için Türkiye'nin de olduğu 8 ülkeye verdiği muafiyetleri sona erdirdiğini açıkladı.

ABD beklenen kararını açıkladı: İran muafiyetleri sona erecek

Enerji Günlüğü - ABD, İran'dan petrol alımına yönelik yaptırımlar için Türkiye'nin de olduğu 8 ülkeye verdiği muafiyetleri sona erdirdiğini açıkladı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’dan petrol ithalatına muafiyetleri uzatmama kararı aldığı duyuruldu. Böylece ABD İran yaptırımlarından muaf tutulan ve aralarında Türkiye'nin de olduğu 8 ülkeye (Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Türkiye, İtalya ve Yunanistan) ek süre tanınmayacak ve 2 Mayıs'tan itibaren bu ülkeleri muaf tutmaya son verecek. 

Kararın duyurulmasının ardından açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’a karşı herhangi bir gruba destek olmadıklarını belirterek, İran’dan petrol ithalatının azaltılması için başka ülkelerle görüşme halinde olduklarını söyledi.

BAE VE SUUDİ ARABİSTAN İLE ANLAŞTIK

Kararın İran petrol ihracatını sıfıra indirmeyi amaçladığı kaydedilen açıklamada, İran petrolü piyasadan çekildiğinde global talebin karşılanması konusunda zamanında adım atılması yönünde Birleşik Arab Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile anlaşıldığı da ifade edildi. 

Açıklamada, “ABD, Suudi Arabistan ve Birleşik Arab Emirlikleri global petrol piyasalarına yeterli arz sağlama taahhütlerine bağlılar” denildi. 

İRAN HÜRMÜZ BOĞAZI KARTINI ÇIKARACAK

Karara ilişkin İran cephesinden yanıt gecikmedi. İran Petrol Bakanlığı kaynağı ABD’nin İran petrol ihracatını sıfıra indirmeyi başaramayacağını kaydetti. Ayrıca Fars haber ajansı petrol ihracatının engellenmesi halinde İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatacağını yazdı. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler